Να συνοδεύεται από «ασφαλείς ζώνες» και την απαγόρευση αεροπορικών επιδρομών από τις κυβερνητικές δυνάμεις ζήτησε σήμερα η κύρια φιλοδυτική συμμαχία της αντιπολίτευσης για το σχέδιο του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία που προβλέπει τοπικές εκεχειρίες σε όλη την εμπόλεμη χώρα
Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (ΣΕΣ), που αναγνωρίζεται από τη Δύση και τις περισσότερες αραβικές χώρες ως νόμιμος εκπρόσωπος του λαού της Συρίας, ανέφερε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέπεται καμία παρουσία καθεστωτικών (δυνάμεων) ή πολιτοφυλάκων» στη ευρύτερη περιοχή την οποία όρισαν με βάση συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες. Οι προτεινόμενες ζώνες ασφαλείας θα καλύψουν τα προπύργια της αντιπολίτευσης γύρω από την πόλη Νταράα, στη νότια Συρία, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου μισού της χώρας.
Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την υποστήριξη του διεθνούς πλαισίου της Γενεύης, το οποίο καλεί να σχηματιστεί μια μεταβατική αρχή, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα πρότεινε να υπάρξουν τοπικές εκεχειρίες αρχής γενομένης από το Χαλέπι στη βόρεια Συρία, όπου οι αντάρτες δέχονται στρατιωτική πίεση από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Η εκεχειρία στο Χαλέπι θα μπορούσε να αποτελέσει «θεμέλιο» για να ανασταλούν οι εχθροπραξίες και για άλλες περιοχές, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ.
Πάντως το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού εστιάζει στην «τρομοκρατία» και την απειλή που αντιπροσωπεύουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχει εξοργίσει την αντιπολίτευση, η οποία φοβάται ότι η διεθνής κοινότητα χάνει το ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόσφατα και η γειτονική Τουρκία ζήτησε να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία, αλλά η ιδέα αυτή δεν υποστηρίχθηκε από τα δυτικά κράτη.