Οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών των ΗΠΑ ερευνούν την πιθανή σύνδεση Αμερικανών με τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ, ανέφεραν σήμερα τρεις πηγές στο Reuters, μετά τη σύλληψη δύο Αμερικανών αϊτινής καταγωγής, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην επίθεση.
Η αστυνομία της Αϊτής έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο ανδρών, του Τζέιμς Σολάζ, 35 ετών και το Ζοζέφ Βενσάν, 55 ετών, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στην ομάδα των ενόπλων που εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του Μοΐζ, σκότωσαν τον πρόεδρο και τραυμάτισαν σοβαρά τη σύζυγό του. Στην ομάδα αυτή μετείχαν και 26 Κολομβιανοί που, σύμφωνα με πηγές του κολομβιανού στρατού, πέρασαν στην Αϊτή από τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, δύο πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, που μίλησαν ανώνυμα επειδή δεν τους επιτρέπεται να κάνουν δηλώσεις για έρευνες που είναι σε εξέλιξη, είπαν ότι οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν διασυνδέσεις των δραστών στις ΗΠΑ. Απέφυγαν όμως να κάνουν οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχόλιο για τους δύο υπόπτους.
Οι πηγές αυτές είπαν, ακόμη, ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν βοηθούν στις έρευνες στην Αϊτή επειδή δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από το Πορτ-ο-Πρενς. Μια τρίτη πηγή επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν την υπόθεση.
Επισημαίνεται πως οι αρχές της Αϊτής δεν έχουν εξηγήσει ποιο ήταν το κίνητρο των Σολάζ και Βενσάν, των δύο Αϊτινών-Αμερικανών που κατοικούσαν στη Φλόριντα, και για ποιον λόγο ενώθηκαν με τους Κολομβιανούς μισθοφόρους για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο.
Στο διαδίκτυο, πάντως, ο Σολάζ αυτοπαρουσιαζόταν ως «πιστοποιημένος διπλωματικός πράκτορας» και πρώην «επικεφαλής των σωματοφυλάκων» της καναδικής πρεσβείας στην Αϊτή. Αυτά τα βιογραφικά στοιχεία υπήρχαν στην ιστοσελίδα μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος, αλλά αφαιρέθηκαν την Πέμπτη. Το πρακτορείο Reuters κατάφερε να εντοπίσει την αρχειοθετημένη εκδοχή που παραμένει προσβάσιμη.
Η εφημερίδα Miami Herald, επικαλούμενη έναν μη κατονομαζόμενο κυβερνητικό αξιωματούχο, έγραψε ότι πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν ο Σολάζ ήταν γύρω στα 25, εργάστηκε για σύντομο διάστημα για μια εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας στην πρεσβεία του Καναδά στην Αϊτή. «Είμαστε ενήμεροι για τους ισχυρισμούς γύρω από ένα άτομο που εργάστηκε για μικρό διάστημα ως εφεδρικός σωματοφύλακας σε μια υπηρεσία ασφαλείας» που είχε προσληφθεί από τις καναδικές αρχές το 2010, ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός.
Σύμφωνα με δημόσια αρχεία, ο Σολάζ, που έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα, ζούσε στο Τάμαρακ της Φλόριντας, κοντά στο Φορτ Λόντερντέιλ και δεν έχει ποινικό μητρώο. Είχε επίσης άδεια οπλοφορίας.
Επιπλέον, ο Σολάζ είχε ιδρύσει την FWA SA A JACMEL AVAN Inc, η οποία εμφανίζεται στον ιστότοπό της ως φιλανθρωπική οργάνωση που αγωνίζεται για τη βελτίωση της εκπαίδευσης στην Αϊτή και την καταπολέμηση της πείνας στα παιδιά.
Για τον δεύτερο ύποπτο, τέλος, τον Βενσάν, δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία μέχρι στιγμής.
Πράκτορες και εμβόλια στέλνουν οι ΗΠΑ στην Αϊτή
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στη χώρα, το συντομότερο δυνατόν, πράκτορες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας για να βοηθήσουν στις έρευνες για τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ καθώς και και εμβόλια για την Covid-19.
Προτεραιότητα των ΗΠΑ παραμένει η ενίσχυση των αϊτινών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Στην αποστολή στην Αϊτή θα μετέχουν πράκτορες του FBI και του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), όπως έγινε γνωστό.