Απέκλεισε ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στη Βιέννη, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, μια μετατροπή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Αράκ, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ατομικής βόμβας, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Το Ιράν ανακοίνωσε ήδη ότι έκανε τροποποιήσεις στον υπό κατασκευή αντιδραστήρα αυτόν βαρέος ύδατος για να περιορίσει την ποσότητα του πλουτωνίου που μπορεί να παραχθεί σε αυτόν, την ώρα που οι Δυτικοί επιθυμούν η Τεχεράνη να εγκαταλείψει οριστικά το πρόγραμμά της.
«Όσον αφορά τον αντιδραστήρα του Αράκ, είπαμε ότι ήμαστε έτοιμοι να τον σχεδιάσουμε έτσι ώστε οι ανησυχίες να αρθούν. Το θέμα αυτό έχει ρυθμιστεί μέχρι ενός σημείου από τεχνικής πλευράς και δεν υπάρχει πλέον χώρος για επιπλέον διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Σαλεχί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα σήμερα στη Βιέννη ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι το Ιράν δεν παρείχε εξηγήσεις ώστε η διεθνής υπηρεσία να διευκρινίσει εκκρεμή ζητήματα στην απάντησή του σε ισχυρισμούς για πιθανή έρευνα ατομικής βόμβας και κάλεσε την Τεχεράνη να εντείνει τη συνεργασία με μια μακρόχρονη έρευνα.
«Καλώ το Ιράν να αυξήσει τη συνεργασία του με την ΙΑΕΑ και να παρέχει εγκαίρως πρόσβαση σε κάθε σχετική πληροφόρηση, στοιχεία, εγκαταστάσεις, υλικό και προσωπικό», δήλωσε ο Αμάνο κατά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των 35 χωρών της ΙΑΕΑ. Στη Βιέννη αναμένεται απόψε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να μετάσχει στις συνομιλίες με το Ιράν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χωρίς να διευκρινίσει πόσο θα παραμείνει ο υπουργός στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ, 240 χλμ. νοτιο-δυτικά της Τεχεράνης, είναι ένα από τα σημεία στα οποία προσκόπτει η διαπραγμάτευση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), η οποία έχει στόχο την επίτευξη διπλωματικής συμφωνίας μέχρι την 24η Νοεμβρίου ώστε να τερματιστεί μια αντιπαράθεση 12 ετών σε σχέση με τις ατομικές δραστηριότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι ΗΠΑ πρότειναν την μετατροπή του σε αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, κάτι που απέρριψε η Τεχεράνη δηλώνοντας ότι ο αντιδραστήρας είναι ερευνητικός.
Οι ιρανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο αντιδραστήρας, που έχει τεθεί υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ θα υφίστατο αλλαγές προκειμένου να περιοριστεί η παραγωγή πλουτωνίου σε ένα κιλό ετησίως, έναντι οκτώ που προβλέπονταν αρχικά. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, χρειάζονται σχεδόν δέκα κιλά πλουτωνίου για την κατασκευή ατομικής βόμβας.