Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ αηύθυνε αγωνιώδη έκκληση προς την διεθνή κοινότητα «να σώσει τον Λίβανο» και να μην συνδέει την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την χώρα, που βρίσκεται σε πτώχευση, με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αναφέρει το ΑΠΕ. «Η σύνδεση της βοήθειας προς τον Λίβανο με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ζωή των Λιβανέζων και για τον Λίβανο», δήλωσε ο Χασάν Ντιάμπ, την ώρα που η χώρα του αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κοινωνικο-οικονομική κρίση στην ιστορία της.
«Οι πιέσεις που ασκούνται…δεν επηρεάζουν τους διεφθαρμένους, αλλά αυτόν που πληρώνει το εξωφρενικό τίμημα», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε συνάντηση με πρεσβευτές και εκπροσώπους ξένων αποστολών στην Βηρυτό. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να επαναλάβει τις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ότι μόνο μία νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να το κάνει.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης, διότι αυτό περιλαμβάνει υποχρεώσεις τις οποίες η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να μην εγκρίνει», είπε. Πρωτοφανής υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, έκρηξη του πληθωρισμού, μαζικές απολύσεις, αύξηση της φτώχειας: ο Λίβανος περνά, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο από το 1850.
Η κρίση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο μέρος στην ενδημική διαφθορά και την ανικανότητα της πολιτικής ελίτ, που κυριαρχείται εδώ και δεκαετίες από τις ίδιες οικογένειες και τις ίδιες προσωπικότητες. Τα μέλη της λιβανικής ηγεσίας κατηγορούνται από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού ότι αδιαφορούν για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της χώρας. Η φονική και καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού ήταν η χαριστική βολή για τον Λίβανο: περισσότεροι των 200 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι και μαζική καταστροφή.
Η κυβέρνηση του Χασάν Ντιάμπ παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά την τραγωδία. Αλλά έκτοτε εδώ και 11 μήνες, οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μεγάλων κομμάτων εμποδίζουν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η χώρα γνώρισε στο τέλος του 2019 πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση κατά της εξουσίας και της διαφθοράς, χωρίς αποτέλεσμα. Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής το Παρίσι, θέτει ως προϋπόθεση για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας τον σχηματισμό κυβέρνησης ικανή να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις εις βάθος για να βγάλει την χώρα από την κρίση. «Ο Λίβανος βρίσκεται σε πολύ σκοτεινό τούνελ, οι δυσκολίες έχουν φθάσει σε τραγικά επίπεδα», προειδοποίησε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός εξηγώντας ότι η χώρα «απέχει λίγες ημέρες από την κοινωνική έκρηξη». «Σώστε τον Λίβανο πριν να είναι πολύ αργά!».