Ένα πρώτο βήμα προς την παραπομπή της Βόρειας Κορέας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έγινε σήμερα στα Ηνωμένα Εθνη προκαλώντας την οργή της Πιονγκγιάνγκ.
Έπειτα από έντονους διαξιφισμούς, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε κείμενο απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την Πιονγκγιάνγκ, με 111 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 55 αποχές.
Η απόφαση, η οποία δεν είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο απο τη Γενική Συνέλευση.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε την οργή του πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας Σιν Σο Χο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είχε την πρωτοβουλία για την προώθηση του κειμένου της απόφασης μαζί με την Ιαπωνία.
Ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής απηύθυνε προειδοποίηση για σοβαρές συνέπειες και δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος η Πιονγκγιάνγκ να συγκρατηθεί στην πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών.
«Οι έχοντες την πρωτοβουλία του σχεδίου απόφασης και οι υποστηρικτές τους θα είναι υπεύθυνοι για όλες τις συνέπειες, διότι αυτοί κατέστρεψαν τη δυνατότητα και τις συνθήκες συνεργασίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.
Το πρωί, το σχέδιο απόφασης έδωσε χώρο για μία τεταμένη συζήτηση, με την Κούβα να προσπαθεί ματαίως να επιτύχει την εισαγωγή τροπολογίας η οποία θα είχε αφαιρέσει την ουσία από το κείμενο, αφαιρώντας το αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την παραπομπή της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ο πρεσβευτής της Κούβας Ροντόλφο Ρέγες Ροντρίγκες δήλωσε ότι αυτό το είδος της απόφασης που επικεντρώνεται σε μία μόνο χώρα όπως είναι η Βόρεια Κορέα «θα γίνει εργαλείο για επιθέσεις σε άλλες» και ζήτησε την τροποποίηση του κειμένου ώστε να απευθύνεται έκκληση προς την Πιονγκγιάνγκ για «εποικοδομητική συνεργασία».
Η Λευκορωσία, ο Ισημερινός, το Ιράν, η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Βενεζουέλα συντάχθηκαν με την Κούβα με το επιχείρημα ότι το κείμενο της απόφασης δεν είναι ισορροπημένο.
Τελικά, η κουβανική τροολογία απορρίφθηκε από 77 χώρες έναντι 40 και 50 αποχών.
Η απόφαση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βασίζεται σε έκθεση εκ 400 σελίδων του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, η οποία , έπειτα από μακρά έρευνα, έφθανε στο συμπέρασμα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται στη Βόρεια Κορέα σε βαθμό άνευ προηγουμένου στον σύγχρονο κόσμο.
Επί έναν χρόνο, τα μέλη της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ συγκέντρωσαν μαρτυρίες εξόριστων Βορειοκορεατών και στοιχεία για το τεράστιο δίκτυο των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα όπου κρατούνται μέχρι και 120.000 άνθρωποι, περιπτώσεις βασανισμού, βιασμών και εκτελέσεων με συνοπτικές διαδικασίες.
Η ευθύνη για την εκτεταμένη αυτή και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στην κορυφή του Κράτους, σύμφωνα με την έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αυστραλός Μάικλ Κίρμπι.
Μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το θέμα είναι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ακολουθήσει καταδικάζοντας το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Η Κίνα, ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, και η Ρωσία, είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διαθέτοντας δικαίωμα βέτο. Οι δύο αυτές χώρες δεν ψήφισαν κατά την ψηφοφορία της Τρίτης.
Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που κατά τη γνώμη τους θα πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση.
«Η σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης διατυπώνει την ανάγκη που υπάρχει ώστε δικαστήριο να επιληφθεί των φοβερών εγκλημάτων της βορειοκορεατικής κυβέρνησης», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch Κένεθ Ροθ.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ακολουθήσει παραπέμποντας τη Βόρεια Κορέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να ερευνηθεί ο μακρύς κατάλογος των εγκλημάτων της κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.