Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε σε ομιλία του χθες Κυριακή για την εθνική εορτή των ΗΠΑ ότι η χώρα του «έχει πάρει το πάνω χέρι» έναντι της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καλώντας ταυτόχρονα τους συμπολίτες του να εμβολιαστούν για την COVID-19, καθώς ο ιός δεν έχει ακόμη «νικηθεί».

Η 4η Ιουλίου, η ημέρα της επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας το 1776, «είναι ένας ιδιαίτερος εορτασμός φέτος, καθώς βγαίνουμε από μια μαύρη χρονιά», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον περίπου χιλίων προσκεκλημένων στον Λευκό Οίκο.

Στην ομιλία του, που ήταν σύντομη και είχε τόνο πολεμικό, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως «ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά στο να ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία μας έναντι του ιού».

Ο κ. Μπάιντεν είχε καλέσει μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, στρατιωτικούς και άλλους από τους λεγόμενους «απόλυτα απαραίτητους» εργαζόμενους για να μοιραστούν ένα μπάρμπεκιου και να θαυμάσουν τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα.

Ωστόσο, η πανδημία «δεν έχει ακόμη νικηθεί», προειδοποίησε ο αρχηγός του κράτους, καθώς η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του SARS-CoV-2 και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ ανησυχούν τους ειδικούς.

Μπάιντεν: Πατριωτική πράξη ο εμβολιασμός

Το να εμβολιάζεται κανείς σε αυτές τις συνθήκες είναι «η πιο πατριωτική πράξη που υπάρχει», ανέφερε ακόμη ο βετεράνος πολιτικός, βλέποντας εξάλλου μεγάλη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ενώ ακόμη ο πρόεδρος μίλαγε, αρκετοί συγκεντρώνονταν κατά μήκος του Mall, του πασίγνωστου ανοικτού χώρου στο κέντρο της Ουάσινγκτον, για να βρίσκονται μπροστά όταν θα άρχιζε το σόου των πυροτεχνημάτων.

Για να δουν συγγενείς, ή απλώς για να πάρουν αέρα, σχεδόν 50 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδεψαν το παρατεταμένο Σαββατοκύριακο, λίγοι λιγότεροι από ό,τι το 2019, σύμφωνα με την αμερικανική ένωση αυτοκινητιστών.

Οι εορτασμοί, συνηθισμένοι παλαιότερα χρόνια, ήταν αδιανόητοι το καλοκαίρι του 2020. Πριν από έναν χρόνο, με την πανδημία να μαίνεται, ο Τζο Μπάιντεν έκανε προεκλογική εκστρατεία μέσω βίντεο, από το υπόγειό του. Σε όλες τις ΗΠΑ, οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν υποτονικές, όσες δεν ακυρώθηκαν.

Η χώρα άλλωστε βίωνε γιγαντιαίες διαδηλώσεις εναντίον του ρατσισμού, που πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ την 25η Μαΐου.

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Τα δεδομένα

Με πάνω από 33 εκατ. κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 600.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, οι ΗΠΑ πλήρωσαν το πιο βαρύ τίμημα από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης επέτρεψε να μειωθούν δραστικά οι αριθμοί των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων φέτος.

Όμως οι δισταγμοί των πιο νέων, πιο συντηρητικών και μιας μερίδας των Αφροαμερικανών έναντι των εμβολίων δεν επιτρέπουν η χώρα να γυρίσει σελίδα.

Σε επίπεδο συμβολισμού, ο στόχος του Τζο Μπάιντεν, δηλαδή να έχει λάβει ως την 4η Ιουλίου τουλάχιστον μία δόση το 70% του ενήλικου πληθυσμού, δεν επιτεύχθηκε.

Μάλλον πιο σοβαρό ακόμη είναι το δεδομένο ότι τα κρούσματα δεν μειώνονται πλέον στη χώρα από τα μέσα του Ιουνίου, τη στιγμή που το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, εξαιρετικά μολυσματικό, αντιπροσωπεύει πλέον το 35% των περιπτώσεων και το ποσοστό του αυξάνεται.

Ανισότητες

Αλλά δεν είναι μόνο στο υγειονομικό επίπεδο που ο Λευκός Οίκος φοβάται πως οι ανισότητες θα διευρυνθούν.

Παρότι η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται εκρηκτική και τα στοιχεία για την απασχόληση πολύ καλά, χάρη στο φαραωνικό σχέδιο τόνωσης της οικονομίας που έβαλε στις ράγες ο κ. Μπάιντεν, ο πίνακας έχει τα μαύρα του σημεία.

Λείπουν ακόμη 6,8 εκατ. θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ οι μειονότητες – οι μαύροι, οι ισπανόφωνοι… – συνεχίζουν να πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.

Ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι η υιοθέτηση άλλου ενός γιγαντιαίου σχεδίου, αυτού για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, θα ντοπάρει περισσότερο την απασχόληση. Παρά την αναγγελία όμως καταρχήν συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους που προβλέπει να δαπανηθούν 1,2 τρισεκ. δολάρια, η υιοθέτηση του σχεδίου από το Κογκρέσο παραμένει αβέβαιη.

Καθώς από την αρχή της θητείας του ο Τζο Μπάιντεν διαλέγεται με μια αντιπολίτευση αδιάλλακτη, τα νήματα της οποίας εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να κινεί ο Ντόναλντ Τραμπ, που διατηρεί μεγάλη επιρροή.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που θέλει να προβάλλει εικόνα ανθρώπου που συσπειρώνει, που συμφιλιώνει μια χώρα όπου τα χάσματα είναι πολλά και βαθιά, δεν θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση για ενότητα στην ομιλία του για την εθνική εορτή.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε αν το κάνουμε όλοι μαζί», είπε.