Την αστυνομία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατηγόρησε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 51 ανθρώπους. Η εκτέλεση έγινε σε μια επιχείρηση που διεξήγαγε για να πατάξει τη δράση συμμοριών, ενώ εκτοξεύει και κατηγορίες ότι ευθύνεται για την εξαφάνιση άλλων τουλάχιστον 33 προσώπων.
Η έκθεση της ΜΚΟ είναι η δεύτερη έρευνα για τη διαβόητη Επιχείρηση Λικόφι. Η επιχείρηση είχε αρχίσει πριν από ένα χρόνο, με στόχο να αντιμετωπιστεί η δράση των συμμοριών στην πρωτεύουσα της χώρας, την Κινσάσα.
Το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ, κατηγορεί τους αστυνομικούς οι οποίοι ενεπλάκησαν στην Επιχείρηση Λικόφι ότι εκτέλεσε άοπλους νεαρούς άνδρες μπροστά σε μέλη των οικογενειών τους και σε αγορές, σε μια προσπάθεια να κατατρομοκρατήσει τον πληθυσμό.
Η μητέρα ενός άνδρα ο οποίος πυροβολήθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του λίγη ώρα αργότερα αφηγήθηκε ότι ένας από τους αστυνομικούς οι οποίοι τον εκτέλεσαν είπε σε όσους είδαν το συμβάν: «Δείτε. Σκοτώσαμε τον “κουλούνα” (συμμορίτη) που σας έκανε να υποφέρετε».
Σύμφωνα με το HRW, είναι πολύ πιθανό να διαπράχθηκαν περισσότερες δολοφονίες από τις 51 τις οποίες κατάφερε να τεκμηριώσει. Ένας αστυνομικός που έλαβε μέρος στην επιχείρηση είπε σε στελέχη του Παρατηρητηρίου ότι πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκειά της.
Ο υπουργός Εσωτερικών της ΛΔ Κονγκό Ρίτσαρντ Μουγέτζ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι όποιες υποθέσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς ή καταχρήσεων από μέρους της αστυνομίας τίθενται υπό έρευνα.
«Υποθέσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς καταγγέλθηκαν στη δικαιοσύνη. Για εμάς, η διαφάνεια είναι σημαντική. Ενώπιον των δικαστηρίων έχουν οδηγηθεί υποθέσεις αστυνομικών οι οποίοι ενεπλάκησαν στην επιχείρηση. Αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα με διαφάνεια», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ωστόσο, το HRW επισήμανε πως κανένας από τους αστυνομικούς που συνελήφθησαν ή διώχθηκαν μετά την επιχείρηση δεν έχει συλληφθεί για τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις που καταγγέλθηκε πως έγιναν στην επιχείρηση καθαυτή, αλλά για διαφορετικές υποθέσεις.
Το Κοινό Γραφείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNJHRO) στο Κονγκό κατηγόρησε τον Οκτώβριο την αστυνομία ότι εκτέλεσε τουλάχιστον εννέα πρόσωπα στο πλαίσιο της επιχείρησης, που ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η κυβέρνηση είχε απορρίψει την έκθεση αυτή, κατηγορώντας τα στελέχη του ΟΗΕ πως με τη δημοσίευσή της επιδίωξε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και απελαύνοντας τον επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση αυτή εξόργισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έκανε επίσης λόγο για απειλές εναντίον του προσωπικού του UNJHRO.
Σε μα προσπάθεια να κατευνάσει την κατακραυγή και τις επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα ο Μουγέτζ κάλεσε ξένους πρεσβευτές την περασμένη Παρασκευή και τους διαβεβαίωσε ότι η Κινσάσα προτίθεται να συνεχίσει να συνεργάζεται με το UNJHRO.