Τη μη αναστρέψιμη άνοδο που παρουσιάζει η χώρα του η οποία είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως εξήρε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με την ευκαιρία των 100 ετών από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, που είχε διάρκεια μία ώρα και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τιενανμέν, ο Σι προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις που προσπαθούν να εκφοβίσουν τη χώρα του ότι «θα σπάσουν τα κεφάλια τους», δεσμεύθηκε να ενισχύσει τον στρατό της Κίνας, να προχωρήσει στην επανένωση της Ταϊβάν και παράλληλα επισήμανε ότι θα διασφαλιστεί η κοινωνική σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ και θα προστατευθούν η κυριαρχία και η ασφάλεια της Κίνας.
Ο κινεζικός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ στις ξένες δυνάμεις «να τον εκφοβίσουν ή να τον υποτάξουν», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.
«Όποιος προσπαθήσει να το πράξει, θα σπάσει το κεφάλι του στο μεγάλο, ατσάλινο τείχος που δημιούργησαν 1,4 δισεκατομμύριο Κινέζοι», επεσήμανε ο Σι προκαλώντας το χειροκρότημα των 70.000 ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία. Η φράση αυτή έγινε viral το πρωί της Πέμπτης (1/7) στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo.
«Ο λαός της Κίνας δεν είναι μόνο καλός στο να καταστρέφει τον παλιό κόσμο, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει έναν νέο», επισήμανε ο Σι, τονίζοντας ότι «μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα».
Σε μια προφανή απάντηση στις διεθνείς επικρίσεις απέναντι στο Πεκίνο, ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί «το φαρισαϊκό κήρυγμα όσων πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να μας κάνουν μαθήματα».
Η Κίνα, η γρήγορη στρατιωτική άνοδος της οποίας έχει προκαλέσει ανησυχία στους γείτονές της και τη Δύση, θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της προκειμένου να διασφαλίσει την κυριαρχία της, την ασφάλεια και την ανάπτυξή της, εξήγησε ο Σι. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον εκσυγχρονισμό της εθνικής μας άμυνας και των ενόπλων δυνάμεών μας», τόνισε.
«Η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν και η υλοποίηση της πλήρους επανένωσης της μητέρας πατρίδας αποτελούν τα απαρέγκλιτα καθήκοντα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και κοινή προσδοκία όλου του κινεζικού λαού», σχολίασε ο Σι, προκαλώντας την αντίδραση της Ταϊβάν.
«Όλοι οι γιοι και οι κόρες της Κίνας, περιλαμβανομένων των συμπατριωτών μας και στις δύο πλευρές των στενών της Ταϊβάν, πρέπει να εργαστούν από κοινού και να προχωρήσουν με αλληλεγγύη, καταστέλλοντας με αποφασιστικότητα οποιαδήποτε συνωμοσία για την ‘ανεξαρτησία της Ταϊβάν΄», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, ο Σι επισήμανε ότι «η Κίνα θα παραμείνει πιστή στο γράμμα και το πνεύμα της αρχής ‘Μία χώρα, δύο συστήματα’», βάσει της οποίας οι δύο περιοχές έχουν αυξημένη αυτονομία.
«Μεγάλη, ένδοξη και ηρωική»
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1921 στη Σαγκάη από μια ομάδα διανοούμενων. Αρχικά το ΚΚΚ στρατολογούσε αγρότες και εργάτες, όμως έχει εξελιχθεί και πλέον αποδέχεται τις αγορές και την επιχειρηματικότητα βάσει ενός «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά». Το 2020 τα μέλη του ΚΚΚ αυξήθηκαν κατά 2,43 εκατομμύρια, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος από τότε που ανέλαβε την προεδρία του κόμματος ο Σι. Συνολικά το κόμμα αριθμεί 95,15 εκατομμύρια μέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα.
Οι σημερινοί εορτασμοί ξεκίνησαν με την πτήση πολεμικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων πάνω από την πλατεία Τιενανμέν, ενώ ερίφθησαν και 100 κανονιοβολισμοί. Ελικόπτερα σχημάτισαν τον αριθμό «100» πάνω από τον ουρανό του Πεκίνου, με τη σημαία του κόμματος, αλλά και συνθήματα να κρέμονται από αυτά.
Την προσεκτικά σχεδιασμένη τελετή παρακολούθησαν 70.000 άνθρωποι που είχαν λάβει πρόσκληση και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τιενανμέν. Στην πλατεία, στο κέντρο του Πεκίνου, είχαν τοποθετηθεί 100 κινεζικές σημαίες, με τους καλεσμένους να κρατούν επίσης από μία. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν εκπρόσωποι του στρατού της Κίνας και μειονοτήτων.
«Είναι πραγματικά μια μεγάλη ημέρα για το έθνος», σχολίασε δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης που μετέδωσε τους εορτασμούς.
«Χάρη στο κόμμα έχουμε μια τέτοια κοινωνία και η χώρα μπόρεσε να αναπτυχθεί γρήγορα. Πρέπει να το ευχαριστούμε», δήλωσε ένας 19χρονος φοιτητής, ο Λι Λουχάο που βρισκόταν στην Τιενανμέν.
«Όταν ήμουν μικρός γίνονταν διακοπές ρεύματος κάθε νύκτα», επισήμανε ο Ουάνγκ, ένας κάτοικος Πεκίνου. «Τροφή, ρούχα, παιδεία, μεταφορές … όλα είναι καλύτερα σήμερα», πρόσθεσε, αποδίδοντας τη βελτίωση αυτή στο ΚΚΚ.
Η εκατονταετηρίδα του Κόμματος αποτελεί εδώ και μήνες αντικείμενο μιας εντατικής εκστρατείας προπαγάνδας στην Κίνα, ενώ τη Δευτέρα οργανώθηκε στο ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου ένα τεράστιο θέαμα.
Εξάλλου σπάνιες είναι οι φωνές που εγείρονται στο εσωτερικό της χώρας για να αμφισβητήσουν τα επιτεύγματα του καθεστώτος, το οποίο έχει ενισχύσει την καταστολή των αντιφρονούντων υπό την ηγεσία του Σι, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του ΚΚΚ στο τέλος του 2012.
«Η επέτειος είναι ένας τρόπος να γιορτάσουν το γεγονός ότι η Κίνα γλίτωσε από την τύχη των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης και της Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία κατέρρευσαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», παρατηρεί ο Γου Τσιάνγκ πρώην καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, ο οποίος παραιτήθηκε το 2015 αφού στήριξε το φιλοδημοκρατικό κίνημα στο Χονγκ Κονγκ.
Το ΚΚΚ «προσπαθεί να συνδέσει την επιβίωσή του με αυτή της Κίνας και του κινεζικού λαού προκειμένου να επιβάλει την ιστορική του νομιμοποίηση προς όφελος των μελλοντικών ηγετών» της χώρας, εκτιμά.