Στις 14 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για την πρόταση εμπιστοσύνης και την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δύο ψηφοφορίες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα την ίδια ημερομηνία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του ενώπιον του ιταλικού κοινοβουλίου μία μέρα πριν, στις 13 Δεκεμβρίου.

Η ημερομηνία των ψηφοφοριών αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση του Ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τους προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Τη Δευτέρα, αντίο στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπαν οριστικά τέσσερα στελέχη της τα οποία πρόσκεινται στον πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι. Πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αντρέα Ρόνκι, τον υφυπουργό Γεωργίας Αντόνιο Μπουονφίλιο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ρομπέρτο Μένια.

Η παραίτηση οδήγησε σε περαιτέρω νέα κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης, η οποία μαίνεται εδώ και μήνες και αναμένεται να κορυφωθεί με την συζήτηση της πρότασης μομφής.