Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαβεβαίωσε εκ νέου σήμερα ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αφγανικές δυνάμεις, ενώ απομένουν πλέον λιγότεροι από δύο μήνες ως το τέλος της αποστολής των μάχιμων στρατευμάτων της συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το έργο των αφγανικών δυνάμεων, μια μονάδα των οποίων επιθεώρησε το πρωί σε στρατόπεδο κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας:

«Μπορείτε να είστε υπερήφανοι για αυτό που κάνετε. Οι Αφγανοί μπορούν να είναι υπερήφανοι για εσάς. Εξαρτώνται από εσάς».

«Παρά τις προκλήσεις και τις θυσίες, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας αποδεικνύονται αποτελεσματικές», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω την δέσμευση του NATO στις κοινές προσπάθειές μας για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Μετά το πέρας της αποστολής της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, στα τέλη του Δεκεμβρίου, το NATO θα συνεχίσει να είναι παρόν στη χώρα αυτή το 2015 με μια νέα αποστολή, με υποπολλαπλάσιο αριθμό στρατιωτών —περίπου 12.500, εκ των οποίων οι περίπου 9.800 θα είναι Αμερικανοί, από 140.000 το 2011, όταν η ISAF καταμετρούσε τον μεγαλύτερο αριθμό ανδρών—, η οποία θα έχει εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό χαρακτήρα.

Ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι στάθηκε πάντως στο γεγονός πως το NATO θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις αφγανικές δυνάμεις με εκπαίδευση και εξοπλισμό και πέραν του 2015.

Σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στόλτενμπεργκ, ο Γάνι υπογράμμισε πως η συμφωνία η οποία έχει υπογραφεί «δεν σημαίνει πως η συνεργασία μας με το NATO θα τερματιστεί έως τα τέλη της χρονιάς, αλλά ότι θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο». «Το NATO είναι δεσμευμένο να μας υποστηρίζει, παρέχοντας εκπαίδευση κι εξοπλισμό στις αφγανικές δυνάμεις».

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες θα επιχειρούν πλέον χωρίς τις νατοϊκές δυνάμεις στο πλευρό τους από τον Ιανουάριο του 2015, «δεν θα είναι μόνες» έναντι των απειλών που αντιμετωπίζουν, κατά κύριο λόγο την δράση των ανταρτών Ταλιμπάν.

«Το NATO και οι εταίροι μας θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε», επέμεινε.

Ο Γάνι, στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τιμά τη μνήμη «των χιλιάδων στρατιωτικών του NATO οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους» στα περίπου 13 χρόνια του πολέμου, ο οποίος ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, περί τα τέλη του 2001.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Αφγανιστάν, ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε πέραν του Γάνι με τον επικεφαλής της κυβέρνησής του Αμπντουλά Αμπντουλά και τον διοικητή της ISAF, Τζον Κάμπελ.

Επισκέφθηκε επίσης στρατιώτες πολλών κρατών-μελών του NATO που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Σύμφωνο, το οποίο δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο Στόλτενμπεργκ, ως πρότινος πρωθυπουργός της κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών στη Νορβηγία, αντικατέστησε τον Δανό Άντερς Φο Ράσμουσεν στην ηγεσία του NATO τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο ΓΓ του NATO διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι να διατηρηθούν «τα κέρδη» που έχουν γίνει στο Αφγανιστάν. «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν αυτά τα κέρδη».

Η επίσκεψη του Στόλτενμπεργκ σημειώθηκε ενώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ένας Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός, τουλάχιστον 4.634 Αφγανοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο με τους Ταλιμπάν μέχρι στιγμής φέτος, σε σχέση με τους 4.350 που είχαν σκοτωθεί το 2013 (+6,5%), παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις των σουνιτών ανταρτών έχουν μειωθεί κατά 25%, από τις 24.000 σε 18.000 φέτος.