Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν στη Ρουμανία οι προεδρικές εκλογές, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Πόντα να εμφανίζεται επικρατέστερος για την προεδρία της χώρας. Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, θα φέρει πολιτική σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο 42χρονος Βίκτορ Πόντα, αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) έχει το προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους 13 υποψήφιους και μπορεί να συγκεντρώσει το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Αντίπαλός του στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 16 Νοεμβρίου, πιθανότατα θα είναι ο πρόεδρος της Χριστιανοφιλελεύθερης Συμμαχίας, Κλάους Ιοάνις, 55 ετών, απόγονος της γερμανικής μειονότητας και ιδιαίτερα δημοφιλής δήμαρχος της πόλης Σιμπίου στην Τρανσυλβανία.
Ο νυν πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε τον Βίκτορ Πόντα ότι είναι πρώην κατάσκοπος, δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει τρίτη πενταετή θητεία.
Οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμη δοκιμασία για τη Ρουμανία, η οποία μετά από διετή προβληματική συμβίωση των πολιτικών αντιπάλων Πόντα και Μπασέσκου πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη δημόσια διοίκηση.
Τον νέο πρόεδρο της χώρας αναμένουν πολυάριθμες προκλήσεις, σε πρώτο πλάνο στο πεδίο της οικονομίας, που είναι σε ύφεση και στη μάχη κατά της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς, εκτιμούν αναλυτές.
«Η χώρα έχει ανάγκη από πρόεδρο που θα έχει σαφές όραμα για δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης και κράτος δικαίου και θα αποδείξει ότι τα 25 χρόνια μετάβασης άξιζαν τον κόπο» ανέφερε η Κορίνα Ρεμπέγκα από το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι λόγω του χαμηλού βιοτικού επιπέδου, το 40% των Ρουμάνων πιστεύει ότι η ζωή την περίοδο του κομμουνισμού ήταν καλύτερη.
Η Ρουμανία είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της ΕΕ μετά τη Βουλγαρία, με μέσο μισθό 380 ευρώ και ποσοστό ανεργίας στους νέους στο 20%. Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, φέτος αναμένεται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης από το 3,5% στο 2,2%.
Οι ξένες επενδύσεις είναι σε καθοδική τροχιά τα τελευταία πέντε τρίμηνα, κυρίως λόγω της χρόνιας αδυναμίας κατάρτισης επενδυτικών προγραμμάτων ή σωστής αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, δήλωσε στο AFP, ο Γκαμπόρ Χούνια από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης.
Στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας κυριάρχησαν καταγγελίες, αλληλοκατηγορίες και αναγγελίες περί έναρξης ερευνών για διαφθορά εναντίον συνεργατών του πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας έχει την εκτελεστική εξουσία, αλλά ο πρόεδρος ορίζει τον πρωθυπουργό, τους δικαστές, τους εισαγγελείς τους αρχηγούς των υπηρεσιών πληροφοριών και μπορεί να σταματήσει την εφαρμογή κυβερνητικών προτάσεων.
Στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές προσέρχονται την Κυριακή για τον πρώτο γύρο των εκλογών 18.296.567 Ρουμάνοι με δικαίωμα ψήφου.
Σε όλη τη χώρα, στις 7 το πρωί θα ανοίξουν 18.550 εκλογικά κέντρα, τα 1.245 από τα οποία στην πρωτεύουσα, Βουκουρέστι και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ.
Οι 14 υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές είναι: Βίκτορ Πόντα (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα – Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας – Συντηρητικό Κόμμα), Κλάους Ιοάνις (Χριστιανοφιλελεύθερη Συμμαχία), Έλενα Ουντρέα (Κόμμα Λαϊκού Κινήματος), Κέλεμεν Χούμορ (Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων Ρουμανίας), Νταν Ντιακονέσκου (Λαϊκό Κόμμα Νταν Ντιακονέσκου), Κονσταντίν Ροτάρου (Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας) Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ (Κόμμα Μεγάλης Ρουμανίας), Γουίλιαμ Μπράντζα (Ρουμανικό Κόμμα Οικολόγων) Μιρέρ Μιρτσέα Αμαριτέι (Prodemo) και Ζιλάγκι Ζολτ (Ουγγρικό Λαϊκό Κόμμα Τρανσυλβανίας) και οι ανεξάρτητοι Τεοντόρ Μελεσκάνου, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, Μόνικα Ματσοβέι και Γκεόργκε Φούναρ.