Με ποσοστό 28,3% οι Φλαμανδοί αυτονομιστές είναι αναμφίβολα οι πιο απρόσμενοι νικητές των εκλογών στο Βέλγιο. Το κόμμα Ν-VΑ (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία) του 39χρονου Μπαρτ ντε Βέβερ κατέπληξε τους πάντες καθώς ποτέ άλλοτε κόμμα που ζητεί την ανεξαρτησία της Φλάνδρας δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι τις κάλπες.

“Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα” δήλωσε ο 39χρονος ηγέτης του Ν-VA που έγινε δεκτός ως ήρωας από τους υποστηρικτές του μόλις ανακοινώθηκαν τα μερικά αποτελέσματα.

Ζήτησε μια «αλλαγή» στο Βέλγιο με μια μεταρρύθμιση που θα δόσει μια αυξημένη αυτονομία στην Φλάνδρα στον οικονομικό τομέα αλλά και στον κοινωνικό. Έσπευσε να καθησυχάσει όσους ανησυχούσαν για το πρόγραμμά του εντός και εκτός Βελγίου προσθέτοντας πως η ανεξαρτησία της Φλάνδρας δεν είναι κάτι άμεσο.

Απο την πλευρά του ο ηγέτης του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΡS) Ελιο ντι Ρούπο, που το κόμμα του συγκέντρωσε ποσοστό 36,5% δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε μια ισορορπημένη συμφωνία με τους Φλαμανδούς για να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα.