«Μεγάλο» και «εντυπωσιακό» χαρακτήρισε το έργο της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους «λόγω της δυσκολίας που υπάρχει να γίνουν εκταφές και να ανασυρθούν, αποσυντεθημένα τις περισσότερες φορές, ανθρώπινα λείψανα» -όπως δήλωσε- ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, ο οποίος μετέβη σήμερα στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο, που βρίσκεται στη «νεκρή ζώνη» της Λευκωσίας.
Oι εκπρόσωποι της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Νέστορας Νέστορος και Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσούκ αντίστοιχα, ενημέρωσαν τον κ. Δημήτριο και τη συνοδεία του για το πρόγραμμα της Επιτροπής, που περιλαμβάνει την Αρχαιολογική Φάση, η οποία αφορά την εκταφή λειψάνων αγνοουμένων, την Ανθρωπολογική Φάση, που σχετίζεται με την ανθρωπολογική ανάλυση των λειψάνων στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο, τη Γενετική Φάση, η οποία σχετίζεται με τη γενετική ανάλυση και ταυτοποίηση και τέλος την Φάση Επιστροφής Λειψάνων στους συγγενείς, η οποία έχει σκοπό την παροχή βοήθειας στις οικογένειες των αγνοουμένων από τις δυο κοινότητες για να αντιμετωπίσουν την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Επίσης, ο κ. Δημήτριος συνομίλησε με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επιστήμονες της Επιτροπής.
Μετά την ενημέρωση, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η επιτελούμενη εργασία «απαιτεί χρόνο και μεγάλη ευθύνη», διότι δεν μπορούν να δοθούν οστά αν οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι για το πρόσωπο στο οποίο ανήκουν. Επίσης, πρόσθεσε, υπάρχει φροντίδα η παράδοση των οστών στους συγγενείς να γίνεται κατά το δυνατόν με τον πιο ανώδυνο τρόπο.
Ο κ. Δημήτριος τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι η εργασία γίνεται από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το έργο της Επιτροπής συνδέει τις δυο κοινότητες της Κύπρου».
Προηγουμένως, ο κ. Δημήτριος είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, ο οποίος ανέφερε ότι η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο υπουργείο δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικό, «διότι αναδεικνύει τους στενούς δεσμούς του υπουργείου Παιδείας με τον Ελληνισμό της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την πρόθεση για μια ουσιαστική αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων προγραμμάτων, τα οποία ήδη αξιολογούνται πολύ θετικά από τους ομογενείς εκπαιδευτικούς».
Ο πρεσβευτής της Ελλάδος, Βασίλης Παπαϊωάννου, ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, τόνισε ότι επιτελεί σημαντικό εθνικό και πνευματικό έργο στις ΗΠΑ. Σημειώνοντας ότι η πρεσβεία της Ελλάδος βρίσκεται πάνω στη γραμμή αντιπαράταξης, ο πρεσβευτής διαβεβαίωσε τον κ. Δημήτριο ότι η Ελλάδα εργάζεται όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί για τη βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Απαντώντας, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζον Κόνιγκ και της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Λίζας Μπάντεχαϊμ, τόνισε ότι «σαράντα χρόνια κατοχής της Κύπρου είναι πολλά». Επισήμανε ότι η ομογένεια στις ΗΠΑ αγωνίζεται να κρατά το θέμα ανοιχτό και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο Θεός της δικαιοσύνης, της αλήθειας, της ελευθερίας και της ειρήνης θα δώσει βιώσιμη λύση για να λυτρωθούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού». Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε επίσης χθες χωριστές συναντήσεις με τον Αμερικανό πρεσβευτή και τον Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Φώτη Φωτίου.