Τρόπους για την έξοδο από την πολύμηνη πολιτική κρίση στο Κόσοβο εξέτασε σήμερα στην Πρίστινα η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαγχιάγκα με τους αρχηγούς της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ίσα Μουστάφα, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα διαμαρτυριών και ότι δεν θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, είπε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν αλλαγές και ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να προβούν σε διαμαρτυρίες.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, η οποία δεν είναι καλή. Είναι η στάση κάποιου (Χ. Θάτσι) που θεωρεί ότι μπορεί ισόβια να είναι στην εξουσία. Για τους πολίτες του Κοσόβου είναι αναγκαίο να συμβούν αλλαγές. Για τις αλλαγές περιμέναμε δύο θητείες του Χασίμ Θάτσι, αλλά τώρα θα περιμένουμε μόνον μερικές μέρες» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, Ρ. Χαραντινάι.

«Δεν μπορώ να αναγγείλω διαδηλώσεις, επειδή δεν καλώ σε διαδηλώσεις. Δεν αποφάσισα να διαμαρτυρηθώ, αλλά οι πολίτες έχουν αυτό το δικαίωμα» τόνισε ο κ. Χαραντινάι.

Ο αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα δήλωσε μετά τη συνάντηση με την κ. Γιαχγιάγκα ότι είναι λάθος να ζητείται από τον μετεκλογικό συνασπισμό, στον οποίο συμμετέχει και το κόμμα του να υποχωρήσει, ώστε να εξευρεθεί λύση για την έξοδο από την παρούσα κατάσταση.

«Πιστεύω ότι λύση πρέπει να βρεθεί, αλλά νομίζω ότι είναι λάθος που η λύση ζητείται μόνον από τον μετεκλογικό συνασπισμό» είπε ο κ. Μουστάφα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο η πρόεδρος του Κοσόβου να προκηρύξει νέες εκλογές, ο κ. Μουστάφα ήταν κατηγορηματικά αντίθετος.

«Δεν υπάρχουν εκλογές, ποιες εκλογές» είπε.

Ο κ. Μουστάφα εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της προέδρου του Κοσόβου με στόχο την εξεύρεση λύσης, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το κοινοβουλευτικό σύστημα.