H κυβέρνηση της Λιβερίας απείλησε σήμερα να απολύσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θα αρνηθούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, τη δεύτερη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων που άρχισαν με μισθολογικά και άλλα αιτήματα, την ώρα που η χώρα αριθμεί τα περισσότερα θύματα από την επιδημία του ιού Έμπολα.
«Όσοι παραμένουν στο σπίτι, ακολουθώντας την απόφαση των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, θα αντικατασταθούν και δεν θα επιστρέψουν ποτέ στις θέσεις τους», διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας Ουόλτερ Γκουένιγκεϊλ σε δηλώσεις του στην δημόσια ραδιοφωνία.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα από μία απεργία στην κλινική Island της Μονρόβιας, ένα νοσηλευτικό κέντρο όπου σημειώθηκε συνωστισμός από τότε που άνοιξε εκτάκτως την 21η Σεπτεμβρίου.
Στην απεργία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή χθες και σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου των εργαζομένων στην Υγεία, Τζόσεφ Τάμπα, ο οποίος φαίνεται πως κρύβεται, όπως κι άλλος ένας επικεφαλής του συνδικάτου, ο Τζορτζ Ουίλιαμς, καθώς και τους δύο τους αναζητούν οι αρχές, σύμφωνα με τον ίδιο.
Σε ορισμένα κέντρα υγείας που επισκέφθηκαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου φαίνεται πως στην απεργία συμμετέχει η πλειονότητα των εργαζομένων: όσοι εργάζονταν ήταν λιγότεροι από τους απόντες.
Το Γαλλικό Πρακτορείο ωστόσο δεν έχει λάβει καμία αξιόπιστη εκτίμηση σχετικά με τα πραγματικά ποσοστά συμμετοχής ή το εύρος των κινητοποιήσεων.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του υπέβαλε το Γαλλικό Πρακτορείο, το τοπικό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων της κλινικής Island, που διευθύνει ο ΠΟΥ, δεν είχε προσέλθει στην εργασία του χθες και το κάλεσε να επιστρέψει.
«Ο ΠΟΥ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών του Έμπολα και ζητά από το προσωπικό υγείας να συνεχίσει την εργασία του» τόνισε το παράρτημα σε ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
«Μία από τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της απεργίας είναι ότι υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά κέντρα του Έμπολα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση σε εκείνους που εργάζονται για να περιθάλψουν τους ασθενείς. Συνεπώς οι κίνδυνοι λάθους έχουν αυξηθεί, γεγονός που μας ανησυχεί» εξήγησε ο ίδιος.
Στη Γκμπάρνγκα, στα κεντρικά της χώρας, ένας νοσηλευτής που μίλησε τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι όλοι οι συνάδελφοί του απεργούν.
Σύμφωνα με τον Τζόσεφ Τάμπα, στόχος της απεργίας είναι να διοριστούν περίπου 6.000 εργαζόμενοι χωρίς συμβάσεις εργασίας και να καταβληθούν τα επιδόματα που τους υποσχέθηκαν στην αρχή της κρίσης, για τα οποία όμως η κυβέρνηση υπαναχώρησε.