Έτοιμος να προσφέρει υπουργικές θέσεις σε άλλα κόμματα με αντάλλαγμα τη στήριξη και τη συνευθύνη στη διαμόρφωση κι εφαρμογή διάφορων πολιτικών φέρεται ο νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, πρόεδρος του GERB Μπόικο Μπορίσοφ.

Σε συνέντευξή του στη βουλγαρική εφημερίδα «Pressa», ο κ. Μπορίσοφ -το κόμμα του οποίου εξασφάλισε ποσοστό γύρω στο 33% στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, αφήνοντας μακράν δεύτερους τους Σοσιαλιστές- δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προβεί σε λογικούς συμβιβασμούς με αντάλλαγμα τη στήριξη στην κυβέρνησή του. Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί όρους και προϋποθέσεις για τις υπουργικές θέσεις.

«Για παράδειγμα, εάν το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει λογικές ιδέες σε ό,τι αφορά την άμυνα, δεν βλέπω γιατί δεν μπορώ να τους δώσω την ευκαιρία να προτείνουν κάποιον δικό τους για υπουργό Άμυνας. Ή εάν οι άνθρωποι της Μεγκλένα Κούνεβα (από το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο) είναι έτοιμοι να λύσουν το πρόβλημα της Παιδείας, θα δεχόμουν την πρότασή τους για υπουργό (στον συγκεκριμένο τομέα)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ. Διευκρίνισε, δε, ότι ο ίδιος προσωπικά θα διεξάγει τις συνομιλίες για το ενδεχόμενο συνεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους επικεφαλής άλλων κομμάτων.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος GERB Τσβετάν Τσβετάνοφ δήλωσε στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο bTV -όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite- ότι το GERB θα αναζητήσει ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά θα βασιστεί κυρίως στο Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, που φαίνεται να είναι και ο πλέον πιθανός εταίρος του GERB.

Σημείωσε, δε, ότι ο κ. Μπορίσοφ είναι η πιο λογική επιλογή για την πρωθυπουργία της χώρας.«Εάν, ωστόσο, το μόνο κόμμα που θα στηρίξει την προσπάθεια του Μπορίσοφ για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, είναι σαφές ότι αυτός θα πρέπει να παραιτηθεί».

Τη θέση ότι το GERB θα επιδιώξει μια ευρεία συνεργασία, διατύπωσε και η Τσέτσκα Τσάτσεβα, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB. «Θα ήταν ωραίο να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με το κόμμα που είναι εγγύτερα στις κεντρο-δεξιές πολιτικές μας, αλλά οι δηλώσεις στελεχών του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου είναι πολύ αλλαζονικές σε ό,τι αφορά το αίτημά τους να μην γίνει πρωθυπουργός ο Μπόικο Μπορίσοφ» ανέφερε η κ. Τσάτσεβα στο τηλεοπτικό δίκτυο Nova. «Ο Μπορίσοφ θα είναι η επιλογή του GERB για την πρωθυπουργία» υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, ο Πέταρ Μοσκόφ, από το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, δήλωσε στο BNT ότι εάν υπάρξει καθαρή συμφωνία συνεργασίας, το Μέτωπο θα στηρίξει την πλειοψηφία στη Βουλή. Τόνισε, ωστόσο, παράλληλα πως «απαιτείται μια πολιτική φιγούρα κοινής συναίνεσης για πρωθυπουργός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί με τη συμμετοχή τουλάχιστον τριών κομμάτων ή συνασπισμών. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία, το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο δεν θα είναι η αιτία για νέα, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σημείωσε.

«Ούτε στηρίζουμε ούτε δεν στηρίζουμε το GERB» είπε ο κ. Μοσκόφ και πρόσθεσε: «Το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο στηρίζει ένα πρόγραμμα, που θα μπορούσε να αλλάξει τους βασικούς τομείς της πολιτικής και της οικονομίας στη Βουλγαρία. Στηρίζουμε νέα πρόσωπα στην πολιτική, επειδή οι αλλαγές έρχονται με τα νέα πρόσωπα».