Ο Πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα αναχώρησε σήμερα για τη Χάγη, όπου θα γίνει αύριο ο πρώτος εν ενεργεία αρχηγός κράτους που θα εμφανισθεί μεσούσης της θητείας του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Ο Κενυάτα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την ευθύνη που φέρεται ότι είχε στις μετεκλογικές βιαιότητες στα τέλη του 2007 και τις αρχές του 2008 στη χώρα του, ανακοίνωσε πως ανταποκρίνεται στην κλήτευση από το ΔΠΔ προσωπικά και όχι ως αρχηγός του κράτους. Μεταβίβασε τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του Ουίλιαμ Ρούτο για όσο καιρό θα παραμείνει στη Χάγη.
Σήμερα το πρωί, ο Κενυάτα επιβιβάσθηκε σε τακτική πτήση της εταιρείας Kenya Airways, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και ένα από τα παιδιά του, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τρεις υπουργοί και έξι βουλευτές ταξιδεύουν επίσης μαζί του.
Σύμφωνα με έναν υπεύθυνο της κενυατικής προεδρίας, ο Ουχούρου Κενυάτα, ο οποίος δεν έκανε καμιά δήλωση κατά την αναχώρησή του, πλήρωσε ο ίδιος τα έξοδα του ταξιδιού του. «Όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα, δεν ταξιδεύει ως πρόεδρος, συνεπώς τα κόστη δεν καλύπτονται από το κράτος», εξήγησε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Αύριο, Τετάρτη, ο 52χρονος Κενυάτα θα γίνει ωστόσο ο πρώτος αρχηγός κράτους που εμφανίζεται στη διάρκεια της προεδρικής εντολής του ενώπιον του ΔΠΔ. Είχε ήδη εμφανισθεί μια φορά ενώπιον του ΔΠΔ, αλλά πριν από την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα το Μάρτιο του 2013.
Έκτοτε η δίκη του αναβλήθηκε επανειλημμένα, κυρίως επειδή πολλοί σημαντικοί μάρτυρες υπαναχώρησαν στις καταθέσεις τους. Η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί κάποια μέρα αυτή η δίκη δεν έπαψε να μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως αφότου η εισαγγελία ζήτησε να αναβληθεί επ’ αόριστον, ελλείψει επαρκών αποδείξεων.
Οι μετεκλογικές βιαιότητες ξέσπασαν στην Κένυα το Δεκέμβριο του 2007, μετά την ανακοινωθείσα και ευρέως αμφισβητηθείσα νίκη στις προεδρικές εκλογές του απερχόμενου προέδρου Μουάι Κιμπάκι έναντι του αντιπάλου του, του Ράιλα Οντίνγκα. Συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα εκφυλίσθηκαν γρήγορα σε αιματηρές εθνοτικές βιαιότητες: περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600.000 εκτοπίσθηκαν.
Ο Κενυάτα ανήκε τότε στο στρατόπεδο του Κιμπάκι και ο Ρούτο σε εκείνο το Οντίγνκα, αλλά για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2013 οι δύο άνδρες, σε βάρος των οποίων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες ένα χρόνο νωρίτερα, σχημάτισαν ένα κοινό ψηφοδέλτιο το οποίο και νίκησε.
Ο Ρούτο κατηγορείται επίσης ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η δίκη του άρχισε το Σεπτέμβριο του 2013.
Η απόφαση του Ουχούρου Κενυάτα να μεταβεί στη Χάγη ως ιδιώτης χαρακτηρίζεται σήμερα από τα κενυατικά μέσα ενημέρωσης ένας επιδέξιος τρόπος για να γλιτώσει από μια εμφάνιση ενώπιον της δικαιοσύνης ταπεινωτική για έναν αρχηγό κράτους και να αποφύγει παράλληλα να μετατραπεί η χώρα του σε παρία.