Μήνυμα υπέρβασης «των δεινών της πανδημίας» και «μετάβασης στη Γη της Επαγγελίας μετά την έρημο της φονικής νόσου» απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με ειδική μνεία στη μάχη που δίνεται στα νοσοκομεία.

«Ως διάβαση βιώνουμε το Πάσχα και εφέτος» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «διάβαση, πέρα και από τα δεινά της πανδημίας, στην αποκατάσταση της πρόσωπον προς πρόσωπον επικοινωνίας» στην ομιλία του μετά την τελετή της Αναστάσεως στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, περιστοιχιζόμενος από Μητροπολίτες του Οικουμενικού θρόνου.

Το Πάσχα βρήκε τον Φάρο της Ορθοδοξίας και τους ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη με ολικό λοκντάουν. Όλοι έκαναν Πάσχα στα σπίτια και εκκλησιάστηκαν μέσω διαδικτύου ή τηλεοπτικά.

Η ακολουθία της Αναστάσεως έγινε τα μεσάνυχτα αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση και τάξη εορτάσθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου, όμως παρόντες ήταν οι κληρικοί και ελάχιστοι που είχαν άδεια εξόδου.

Ο Πατριάρχης στο Μήνυμα για την εορτή του Αγίου Πάσχα απευθύνθηκε ιδιαιτέρως προς τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους από την πανδημία. «Τρέχει η σκέψη μου, πολύ έντονα αυτήν την ώρα, στις εντατικές και στα νοσοκομεία, εκεί όπου η επίγεια ζωή αναμετράται με τον ξένο προς την φύση μας θάνατο», είπε και συνέχισε: «Η καρδιά μου πάλλεται με όλους, όσοι απόψε πενθούν ένα δικό τους αγαπημένο πρόσωπο που τους στέρησε η πανδημία.»

Ξεχωριστή αναφορά δε έκανε σε όλους εκείνους, οι οποίοι στα ερευνητικά και νοσηλευτικά κέντρα δίνουν «θυσιαστικά την μάχη για να συνδράμουν όλους εμάς ώστε να υπερβεί η ανθρωπότητα και αυτήν την σκληρή δοκιμασία.»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πάσχα στην Κωνσταντινούπολη γιορτάζεται σε απόλυτο περιορισμό με περισσότερα κι από πέρυσι κρούσματα κορωνοϊού και νεκρούς. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιότατος, όλοι ελπίζουν για το επόμενο πια έτος «την μετάβαση σε μια ευλογημένη Γη της Επαγγελίας, μετά την οδυνηρή περιπλάνηση στην έρημο της φονικής νόσου.»