Περιοδεία στην Πάφο πραγματοποίησε σήμερα ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάι, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Ο μουφτής αρχικά, προσευχήθηκε μαζί με άλλα 100 άτομα, που πέρασαν από τα κατεχόμενα στην περιοχή ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο τέμενος του Μουττάλου, που ήταν χριστιανικός ναός μέχρι την οθωμανική κατάκτηση.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, επισκέφθηκε και το τέμενος Χασάν Αγά Τεκέ. Στην συνέχεια ξεναγήθηκε στη Χρυσοπολίτισσα, στο θρησκευτικό χώρο της Αγίας Κυριακής, στο αρχαιολογικό πάρκο της Κάτω Πάφου.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος καλωσόρισε με πολύ χαρά, όπως είπε, τον μουφτή στην Πάφο. «Θέλαμε να επισκεφτεί όλα τα τεμένη και τα κοιμητήρια και διάφορους άλλους χώρους που τον ενδιέφεραν για να δει από κοντά ότι η κυβέρνηση και εμείς ως Εκκλησία θέλουμε να είναι συντηρημένα όλα όσα έχουν σχέση με την τουρκική κοινότητα», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Η προσπάθεια τόσο η δική του όσο και του Μουφτή, σημείωσε, είναι να φέρουν τις δύο κοινότητες την μια κοντά στην άλλη και προσέθεσε: «Να συντηρήσουμε όλα τα μνημεία μας και τα μωαμεθανικά, που υπάρχουν στην πλευρά τη δική μας, αλλά και τα χριστιανικά μνημεία που υπάρχουν στην άλλη πλευρά».

Ο μουφτής Ταλίπ Αταλάι, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Τουρκία και ήρθε στην Κύπρο μετά το 1974, ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος προσωπικά αλλά και την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή του στο τέμενος του Μουττάλου είπε ότι αγαπά την Πάφο και την Κύπρο. «Το νησί έχει πολλά πλεονεκτήματα, που μπορούν να μοιραστούν από κοινού Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ο λαός μας», δήλωσε.

Επίσης, κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να επισκέπτονται τα χωριά τους, τα τεμένη και τα κοιμητήριά τους. Απόψε ο μουφτής θα φιλοξενηθεί από τον αρχιεπίσκοπο και αύριο θα επισκεφθούν άλλα τεμένη στην επαρχία Πάφου.