Την πρώτη τους συνάντηση, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, είχαν χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
Σύμφωνα με τον Κάμερον «πρέπει να δοθεί στο Ιράν η ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια λύση» στη Συρία. «Οι ιρανοί ηγέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να ηττηθεί η απειλή που συνιστά η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ο οποίος συνάντησε επίσης χθες τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.
Οι ιρανοί ηγέτες «ίσως μπορούν να βοηθήσουν για να γίνει το Ιράκ πιο σταθερό και πιο ανοικτό και η Συρία επίσης», υπογράμμισε ο Κάμερον. «Και αν είναι έτοιμοι να το κάνουν, θα πρέπει να δεχτούμε ευμενώς τη συμμετοχή αυτή» πρόσθεσε.
Το σιιτικό Ιράν υποστηρίζει την ιρακινή κυβέρνηση κατά των σουνιτών τζιχαντιστών, αλλά είναι επίσης αδιαμφισβήτητος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, την απομάκρυνση του οποίου από την εξουσία ζητούν οι χώρες της Δύσης.
Ο Κάμερον ωστόσο σημείωσε «σοβαρές διαφωνίες» με το Ιράν οι οποίες αφορούν την «ιρανική στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τον τρόπο μεταχείρισης του ιρανικού λαού».
Το Λονδίνο μετέχει στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Οι χώρες της Δύσης και το Ισραήλ τρέφουν υποψίες ότι το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα ενός πυρηνικού προγράμματος για τη μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει. Ο προέδρος του Ιράν Χασάν Ροχάνι αναμένεται να μιλήσει σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.