Εκατόν δέκα πέντε άνθρωποι, εκ των οποίων 84 Νοτιοαφρικανοί, σκοτώθηκαν από την κατάρρευση την 12η Σεπτεμβρίου ενός υπό κατασκευή ξενώνα σε μια εκκλησία στο Λάγκος της Νιγηρίας, ανακοίνωσε σήμερα ένας υπουργός της Νότιας Αφρικής.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν είναι 115, όμως δεν είναι όλοι Νοτιοαφρικανοί. Υπήρχαν 84 Νοτιοαφρικανοί μεταξύ των θυμάτων», δήλωσε ο Τζεφ Ραντέμπε, ο υπουργός αρμόδιος για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων, στους δημοσιογράφους.
Ο Ραντέμπε έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επιστροφή στην Πρετόρια 25 Νοτιοαφρικανών που επέζησαν από το δυστύχημα, μεταξύ αυτών και 16 σοβαρά τραυματίες.
Είκοσι έξι Νοτιοαφρικανοί επέζησαν από την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ξενώνα στην εκκλησία του τηλε-ευαγγελιστή Τ. Μπ. Τζόσουα, όμως ένας εξ’ αυτών αποφάσισε να παραμείνει στη Νιγηρία, διευκρίνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τις αρχές της Νότιας Αφρικής, περίπου 350 νοτιοαφρικανοί πιστοί του «προφήτη» Τ. Μπ. Τζόσουα βρίσκονταν στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Συναγωγής Όλων των Εθνών που είναι στη συνοικία Ικοτούν του Λάγκος, την ώρα που το τριώροφο κτίριο, στο οποίο γίνονταν εργασίες για την προσθήκη δύο ακόμη ορόφων, κατέρρευσε.
Αρχικά, μέλη της εκκλησίας εμπόδισαν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, για αυτό και οι αρχές της Νιγηρίας δυσκολεύτηκαν πολύ να εξακριβώσουν τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Στις κρατικές υπηρεσίες επιτράπηκε να μπουν στο χώρο το Σάββατο.
Ο Τ. Μπ. Τζόσουα που είναι γνωστός σε πολλές αφρικανικές χώρες για τις «θεραπευτικές» δυνάμεις του και τις «προφητείες» του. Η εκκλησία του έχει προσελκύσει χιλιάδες πιστούς κυρίως χάρη στον ισχυρισμό ότι ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του έχουν «ειδικές δυνάμεις» και μπορούν να θεραπεύσουν ανίατες ασθένειες όπως το AIDS ή η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
Εξάλλου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Αφρικής ζήτησε χθες Κυριακή από την κυβέρνηση της χώρας να προσφύγει νομικά εναντίον της Εκκλησίας της Συναγωγής Όλων των Εθνών.
Ο αρμόδιος για τα εξωτερικά ζητήματα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Στίβενς Μοκγκαλάπα, δήλωσε ότι η εκκλησία θα μπορούσε να φέρει ποινική ευθύνη για τους θανάτους των 84 Νοτιοαφρικανών, βάσει των καταγγελιών των υπηρεσιών παροχής πρώτων βοηθειών, σύμφωνα με τις οποίες το προσωπικό της εκκλησίας τους εμπόδισε να εισέλθουν στο κτίριο τις πρώτες ώρες και ημέρες μετά την τραγωδία.
«Η Δημοκρατική Συμμαχία εκτιμά ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ώστε η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση να εξετάσει τουλάχιστον το ενδεχόμενο μιας συλλογικής προσφυγής (εναντίον της εκκλησίας) εξ ονόματος των ενδιαφερόμενων οικογενειών», είπε ο Μοκγκαλάπα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η εκκλησία και τα μέλη της ενδέχεται να φέρουν ποινική ευθύνη για τον θάνατο ενός αριθμού Νοτιοαφρικανών οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν διασωθεί από τα ερείπια, αν τα σωστικά συνεργία είχαν καταφέρει να κάνουν εγκαίρως τη δουλειά τους», πρόσθεσε.
Οι αρχές του Λάγκος διεξάγουν έρευνα για τα αίτια της κατάρρευσης που, σύμφωνα με μία πηγή, ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι τα θεμέλια του κτιρίου δεν είχαν ενισχυθεί ώστε να αντέξουν στην προσθήκη των νέων ορόφων.