Τρεις μήνες μετά την ίδρυση του κόμματός του, το οποίο κέρδισε στις γενικές εκλογές στις 13 Ιουλίου, ο Μίρο Τσέραρ είναι από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της 12ης κυβέρνησης της Σλοβενίας. Μετά τη μετεωρική άνοδο στην κορυφή, η κοινή γνώμη της χώρας έχει μεγάλες προσδοκίες από τον ευυπόληπτο νομικό, ο οποίος υπόσχεται ένα νέο είδος πολιτικής.
Η Σλοβενική Βουλή ενέκρινε χθες το κυβερνητικό σχήμα του Μίρο Τσέραρ με 54 ψήφους υπέρ, 25 κατά και έξι αποχές μετά από δεκάωρη συνεδρίαση.
Το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ, στις βουλευτικές εκλογές έλαβε το 35% των ψήφων και συγκρότησε συνασπισμό με το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SD), εξασφαλίζοντας πλειοψηφία 52 ψήφων στη Σλοβενική Βουλή των συνολικά 90 εδρών.
Τη νέα τρικομματική κυβέρνηση καταψήφισαν οι βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα του Γιάνεζ Γιάνσα, Νέα Σλοβενία (NSI) της Λιουντμίλα Νόβακ και Ενωμένη Αριστερά (ZL).
«Ορκίζομαι να σέβομαι τη συνταγματική τάξη, να ενεργώ σύμφωνα με τη συνείδησή μου και να κάνω ό,τι μπορώ για την ευημερία της Σλοβενίας» τόνισαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης κατά την ορκωμοσία τους στη Βουλή.
Αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη της κυβέρνησης, με θέμα τον διορισμό προσωπικού και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Ο Μίρο Τσέραρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία μετέχουν 16 υπουργοί από το κόμμα του, το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SD) συνειδητοποιεί ότι έχει τη μεγάλη ευθύνη να οδηγήσει τη Σλοβενία έξω από την κρίση.
«Γνωρίζουμε ότι η Σλοβενία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, πολύ κοινωνική ευαισθησία και πολλά άλλα πράγματα, τα οποία έχουμε θέσει ως αποστολή και στόχο» υπογράμμισε.
Νωρίτερα, απευθυνόμενος στους βουλευτές, ανήγγειλε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική ώστε η χώρα να μπορεί να επανακτήσει τη δημοσιονομική ανεξαρτησία, τονίζοντας ότι θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις για το αν είναι αναγκαίος, συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2014.
«Η κατάστασή μας είναι σοβαρή, αλλά μπορεί να ελεγχθεί και να γεφυρωθεί. Μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, έχουμε γι αυτό σχέδιο, όραμα και βούληση» τόνισε.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική για την υπουργική ομάδα και ανακοίνωσαν ότι δεν θα εγκρίνουν το κυβερνητικό σχήμα, αλλά παρ΄ όλα αυτά υποσχέθηκαν να τηρήσουν εποικοδομητική στάση.
Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) είπαν ότι είναι απαράδεκτοι ορισμένοι από τους στόχους του Μίρο Τσέραρ, όπως η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς (ZL) Λούκα Μέσετς είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νέες ιδέες και θα συνεχίσει τις πολιτικές που οδήγησαν τις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις εκτός εξουσίας: ιδιωτικοποίηση και μείωση των δαπανών.