To κόμμα των Οικολόγων-Πρασίνων στην Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από την κυβέρνηση συνασπισμού καθώς ενέκρινε (με ψήφους 10-7) ένα σχέδιο κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού που αναμένεται να αναλάβει η ρωσική Rosatom.
Οι Πράσινοι αντιτίθενται σε αυτόν τον πυρηνικό σταθμό στο Πιχέγιοκι, στις δυτικές ακτές της χώρας, την εκμετάλλευση του οποίου θα αναλάβει η φινλανδική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Fennovoima, στην οποία η κυβέρνηση παραχώρησε την άδεια.
«Η ψυχική μου κατάσταση είναι ότι έχω μεγάλο βάρος στην καρδιά και νιώθω απογοητευμένος προτείνω να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση το Σάββατο» τόνισε στους δημοσιογράφους στο Ελσίνκι ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Περιβάλλοντος Βίλε Νιινίστε.
Το κόμμα των Πρασίνων αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση αυτή με μια ψηφοφορία που μοιάζει να αποτελεί τυπική διαδικασία, με δεδομένη τη σφοδρότητα με την οποία επέκριναν το σχέδιο αυτό, όχι μόνο επειδή τάσσονται εναντίον της δημιουργίας πυρηνικών σταθμών, αλλά επίσης και λόγω της συμμετοχής της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, προμηθεύτριας του σταθμού και μετόχου (34%) της Fennovoima.
Η κυβέρνηση υπέβαλε το νομοσχέδιο εκ νέου στο κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να διεξαγάγει μια δεύτερη ψηφοφορία.
Το σχέδιο έχει περάσει από πολλές περιπέτειες, σε μια χώρα που πιστεύει στο μέλλον των πυρηνικών.
Τον Ιούλιο του 2013 η Fennovoima είχε επιλέξει τη Rosatom για την κατασκευή του σταθμού, αν και η εταιρεία αυτή δεν συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των ενδεχόμενων προμηθευτών που είχε συσταθεί το 2010.
Το Δεκέμβριο η Fennovoima ανακοίνωσε ότι μία θυγατρική της Rosatom, η Rusatom Overseas, θα συνεισέφερε στο κεφάλαιό της αγοράζοντας το 34% των μετοχών της μετά την απόσυρση το 2012 της γερμανικής EON, που κατείχε ισόποσο μερίδιο.
Η κυβέρνηση επιθυμεί το κεφάλαιο της φινλανδικής εταιρείας να κατέχουν Φινλανδοί ή Ευρωπαίοι επενδυτές σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.
Εξαιτίας της απόσυρσης των Πρασίνων η κυβέρνηση βλέπει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της να μειώνεται ακόμα περισσότερο στις 102 από τις 200 έδρες του Κοινοβουλίου, ενώ η αντιπολίτευση διαθέτει 98.
Αρκετοί επενδυτές αποσύρθηκαν από το σχέδιο που αναμένεται να κοστίσει 4-6 εκατομμύρια ευρώ. Η ουκρανική κρίση έχει περιπλέξει περαιτέρω την αναζήτηση νέων χρηματοδοτών.
Το Μάρτιο η Συμμαχία της Αριστεράς (Vasemmistoliitto) είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δημοσιονομικές περικοπές.
Τα κόμματα που παραμένουν στην κυβέρνηση είναι το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, οι σοσιαλδημοκράτες που έχουν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, το κόμμα των Σουηδόφωνων και οι Χριστιανοδημοκράτες.