Να ακολουθήσει η Ινδία το παράδειγμα της Σκωτίας και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κασμίρ θέλουν οι αυτονομιστές για τη διαφιλονικούμενη περιοχή των Ιμαλαϊων.
Το Κασμίρ είναι διχοτομημένο ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν από τον πόλεμο μετά την ινδική ανεξαρτησία το 1947 και οι δύο πυρηνικά εξοπλισμένες γειτονικές χώρες έχουν εμπλακεί σε δύο από τους τρεις πολέμους τους με αφορμή αυτή την περιοχή.
Η Σκωτία αποφασίζει σήμερα αν θα αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο με ένα δημοψήφισμα, το οποίο όπως το χαρακτήρισε ο μετριοπαθής αυτονομιστής ηγέτης του Κασμίρ Μιρουαϊζ Ουμάρ Φαρούκ, αποτελεί παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν να επιλυθούν ειρηνικά τα αιτήματα των κατοίκων του Κασμίρ σχετικά με το μέλλον τους.
«Ελπίζουμε η Ινδία να αλλάξει κι εκείνη την προσέγγισή της και να συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι δεν μπορεί να ποδοπατούνται τα δικαιώματα των πολιτών», είπε σήμερα ο Φαρούκ, ο επικεφαλής μουσουλμάνος ιερέας στην ινδική πλευρά του Κασμίρ, που τη δεκαετία του 90 χαρακτηρίστηκε από βίαιες συγκρούσεις κατά της ινδικής κυβέρνησης και όπου η δυσαρέσκεια παραμένει έντονη. «Είναι ενθαρρυντικό ότι με ειρηνικό τρόπο οι πολίτες θα αποφασίσουν για το μέλλον τους», σχολίασε ο ίδιος.
Η Ινδία δεν εκπλήρωσε ποτέ την υπόσχεση που έδωσε πριν από τουλάχιστον έξι δεκαετίες ότι θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει για την τύχη του ο πληθυσμός του Κασμίρ.
Σήμερα θεωρεί ολόκληρη αυτή την περιοχή με τα χιονισμένα βουνά και τις εύφορες κοιλάδες αναπόσπαστο τμήμα των εδαφών της και διατηρεί πολυάριθμη στρατιωτική παρουσία στο Τζαμού και Κασμίρ, το βορειότερο κρατίδιό της και το μοναδικό με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.
Η υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σούσμα Σουάρατζ, ερωτηθείσα για το θέμα την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου, εκφράστηκε με τρόμο απέναντι στο ενδεχόμενο απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο; Θεός φυλάξοι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα επί του παρόντος», σχολίασε. Ωστόσο, όταν ένας υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος της ψιθύρισε κάτι στο αυτί, διόρθωσε το σχόλιό της και είπε: «Ο λαός της Σκωτίας θα αποφασίσει».
Ο σκληροπυρηνικός αυτονομιστής ηγέτης του Κασμίρ Σαγιέντ Άλι Σαχ Γκιλάνι εξήρε το Ηνωμένο Βασίλειο για την απόφασή του να παραχωρήσει το δικαίωμα δημοψηφίσματος στη Σκωτία και πρόσθεσε ότι το Λονδίνο θα πρέπει τώρα να ασκήσει πιέσεις στην Ινδία για να πράξει το ίδιο με το Κασμίρ.
«Η Ινδία θα πρέπει να διδαχτεί τα μαθήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο και να τιμήσει τη δέσμευσή της να παραχωρήσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στον λαό του Κασμίρ», είπε ο Γκιλάνι.