Τα ίχνη αγνοουμένων αναζητούν οι σερβικές αρχές στο ανατολικό τμήμα της Σερβίας που επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Περισσότεροι από 500 κάτοικοι απομακρύνθηκαν, από ομάδες διάσωσης, με ασφάλεια από τις πλημμυρισμένες περιοχές και άλλοι 400 έχουν καταφύγει σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στους δήμους Κλάντοβο, Νέγκοτιν και Μάιντανπεκ, που από χθες είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Υπάρχουν κάποια άτομα που αναζητούνται. Ελπίζουμε να εντοπιστούν το επόμενο 48ωρο» δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων Πρέντραγκ Μάριτς.
Σοβαρά είναι τα προβλήματα στην πόλη Κλάντοβο, όπου χθες έχασε τη ζωή της μία ηλικιωμένη η γυναίκα. Νερά και λάσπη έχουν κατακλύσει τη συνοικία Τέκιγια και η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με σκάφος, μέσω του Δούναβη.
Από την υπερχείλιση των ποταμών ενεργοποιήθηκαν κατολισθήσεις και καθιζήσεις, δρόμοι κόπηκαν στα δύο. Στο χωριό Γκράμποβατς σχηματίστηκε τεράστια λίμνη και τα αρμόδια συνεργεία θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν πλωτή γέφυρα για προσεγγίσουν.
Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι όλοι οι κάτοικοι που βρέθηκαν σε κίνδυνο στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Μπορ και στο χωριό Καμένιτσα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλείς περιοχές και εκείνοι που παραμένουν στις πληγείσες περιοχές έχουν προμηθευθεί νερό και τρόφιμα.
Οι πολυήμερες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες και προβλήματα και στην Κροατία, κυρίως στην επαρχία Σίσακ-Μοσλάβατσκα, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Κούπα, στη Μετζιμούρε, στην Πόζεσκα-Σλαβόνια, ενώ στην περιοχή του Κάρλοβατς, που επλήγη τις προηγούμενες μέρες, η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Ποντράβινα, όπου οι κάτοικοι όλο το βράδυ ενίσχυαν τα αναχώματα στον ποταμό Ντράβα.
Στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται πυροσβέστες, μέλη των κροατικών ενόπλων δυνάμεων, εκπρόσωποι της επιχείρησης υδάτων για να περιορίσουν τις ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές. Προληπτικά μέτρα λαμβάνονται και στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.
Στις πληγείσες περιοχές μετέβη χθες ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι γίνονται και θα γίνονται επενδύσεις για την προστασία από τις πλημμύρες και απηύθυνε έκκληση στις τοπικές αρχές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο χωροταξικό σχεδιασμό και στους κατοίκους να μην χτίζουν, εκεί όπου δεν επιτρέπεται.
Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, με αφορμή τις νέες καταστροφικές πλημμύρες είπε ότι πρόκειται για σοβαρές κλιματικές αλλαγές και ότι η μέχρι τώρα οργάνωση και οι υποδομές που ήταν αρκετά καλές δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφάλειας. Ο κ. Γιοσίποβιτς κάλεσε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους οργανισμούς να επινοήσουν νέο σύστημα προστασίας από τις πλημμύρες.
Τις προηγούμενες μέρες, οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και σε διάφορες περιοχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, όπου η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται. Στην περιοχή Μπόσανσκα Γκράντισκα, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Σάβα, είναι ακόμη σε ισχύ έκτακτα μέτρα ασφάλειας.
(φωτογραφία αρχείου)