Οι βιασμοί χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου, ενώ οι αναφορές που έρχονται για πρώτη φορά μιλούν για ανθρώπους που πεθαίνουν από την πείνα. «Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώθηκε» στην επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, δήλωσε χθες Πέμπτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) Μαρκ Λόουκοκ.
Επί του πεδίου «δεν υπάρχει καμία απόδειξη» ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ερυθραίας, που κατηγορούνται για ωμότητες, έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, όπως είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ, πρόσθεσε ο Λόουκοκ στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αυτή η συνεδρίαση, η πρώτη έπειτα από περισσότερο από ένα μήνα, πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ.
«Δυστυχώς πρέπει να πω ότι ούτε ο ΟΗΕ ούτε καμία από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε έχουν δει αποδείξεις απόσυρσης της Ερυθραίας», διευκρίνισε.
Σε ανακοίνωσή της η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ ανέφερε ότι η «κυβέρνηση της Ευρθαίας πρέπει να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της από την Αιθιοπία».
«Είμαστε σοκαρισμένοι από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για βιασμούς και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας ανείπωτης βαρβαρότητας που εξακολουθούν να έρχονται στην επιφάνεια», πρόσθεσε ζητώντας επίσης την απομάκρυνση από το Τιγκράι των δυνάμεων της φυλής Αμχάρα, οι οποίες επίσης έχουν κατηγορηθεί για ωμότητες.
«Η σύγκρουση δεν έχει τερματιστεί και τα πράγματα δεν βελτιώνονται. Χωρίς εκεχειρία αυτή η ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται», προειδοποίησε ο Λόουκοκ. «Επαναλαμβάνω την ανάγκη οι δυνάμεις της Ερυθραίας να σταματήσουν τις φρικαλεότητες και να αποσυρθούν. Η ανακοίνωση δεν είναι το ίδιο με την πράξη», υπογράμμισε.
«Ακούσαμε πληροφορίες για στρατιώτες της Ερυθραίας που πλέον φορούν στολή του στρατού της Αιθιοπίας», επεσήμανε ο Λόουκοκ.
«Και ανεξαρτήτως της στολής και των διακριτικών, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες εξακολουθούν να αναφέρουν νέες ωμότητες οι οποίες, σύμφωνα με αυτούς, διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ερυθραίας», εξήγησε.
«Όμως οι στρατιώτες της Ερυθραίας δεν είναι οι μοναδικοί δράστες. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, άμαχοι δέχθηκαν επίθεση και εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο δυτικό Τιγκράι από πολιτοφυλακές της φυλής Αμχάρα», υπογράμμισε ο Λόουκοκ.
Βιασμός ως όπλο πολέμου
Εξάλλου σύμφωνα με τον ίδιο, η σεξουαλική βία έχει αυξηθεί ραγδαία στο Τιγκράι.
«Η πλειονότητα των βιασμών διαπράττονται από ένστολους», σημείωσε.
Ο δρ Φασίκα Αμντεσελασί, αρμόδιος των υγειονομικών αρχών του Τιγκράι της μεταβατικής κυβέρνησης της επαρχίας που διορίστηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δήλωσε στο Reuters – όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – ότι τουλάχιστον 829 περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων έχουν αναφερθεί σε πέντε νοσοκομεία από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην περιοχή, τον Νοέμβριο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται σε αυτή τη σύγκρουση ως όπλο πολέμου, ως ένα μέσο να ταπεινώνουν, να τρομοκρατούν και να προκαλέσουν τραύματα σε έναν ολόκληρο πληθυσμό», τόνισε ο Λόουκοκ, ενώ πρόσθεσε ότι η πλειονότητα των βιασμών διαπράττονται από ένστολους.
«Σχεδόν το ένα τέταρτο των καταγγελιών που έχει λάβει μια υπηρεσία αφορά ομαδικούς βιασμούς, με πολλούς άνδρες να επιτίθενται σε ένα θύμα. Σε κάποιες περιπτώσεις γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού επανειλημμένα στη διάρκεια πολλών ημερών. Κορίτσια έως και 8 ετών έχουν γίνει στόχος», κατήγγειλε ο Λόουκοκ.
“Πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό σε όλο το Τιγκράι. Γνωρίζουμε ήδη ότι τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο έξι εκατομμυρίων έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 91% του πληθυσμού του Τιγκράι έχει άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας”, τόνισε.
Ο Λόουκοκ δήλωσε ότι χθες έλαβε μια αναφορά, σύμφωνα με την οποία 150 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στο Τιγκράι και προειδοποίησε ότι ο λιμός χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου.
Εξάλλου, όπως εξήγησε «ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξάνεται» και στα τέλη Μαρτίου έφτασε «το 1,7 εκατομμύριο».
Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Αιθιοπίας στον ΟΗΕ Τάγια Ατσκεσελασί Άμντε δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει όλες τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατηγόρησε μάλιστα τον Λόουκοκ ότι «δεν συμπεριφέρεται σαν επικεφαλής ανθρωπιστικής οργάνωσης, αλλά σαν νέμεση αποφασισμένη για κάποιου είδους εκδίκηση».