Το φράγμα των 100 εκατομμυρίων χορηγούμενων δόσεων ξεπέρασε την Τετάρτη (14/04) η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας μια από τις πιο προηγμένες εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid στον κόσμο. Παρόλα αυτά, παραμένει στη σκιά χωρών όπως το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι 27 χορήγησαν τουλάχιστον 101,28 εκατομμύρια δόσεις σε περισσότερους από 73 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή στο 16,4% του πληθυσμού τους, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο από επίσημες πηγές. Μεταξύ αυτών, περισσότερα από 28 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 6,3% του πληθυσμού, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση.
Περισσότερο από το 12% των 820 εκατομμυρίων δόσεων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, διοχετεύθηκε στην ΕΕ, η οποία συγκεντρώνει λιγότερο από το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Επικεφαλής η Μάλτα και Ουγγαρία
Στην ΕΕ δύο χώρες ξεχωρίζουν: η Μάλτα και η Ουγγαρία, οι οποίες αντίστοιχα χορήγησαν δόσεις στο 40,4% και το 31,4% του πληθυσμού τους. Πολύ επικριτική απέναντι στην ευρωπαϊκή διαχείριση του εμβολιασμού, η Ουγγαρία έκανε γρήγορα την επιλογή, για να επιταχύνει την εκστρατεία της, και εισήγαγε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm, που δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), επιπλέον των εμβολίων των Pfizer / BioNTech, της Moderna και των AstraZeneca / Οξφόρδης που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι δύο χώρες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο είναι η Βουλγαρία (6,8%) και η Λετονία (8,3%). Οι εκστρατείες εμβολιασμού τους, οι οποίες βασίζονται κυρίως στο εμβόλιο των AstraZeneca / Οξφόρδης που είναι το πιο οικονομικό σε σχέση τα ανταγωνιστικά του, αντιμετώπισαν επαναλαμβανόμενες αναποδιές από τη σουηδοβρετανική συμμαχία (καθυστερήσεις στην παράδοση, παρενέργειες).
Οι τέσσερις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Ένωσης -η Γερμανία (16,8%), η Γαλλία (16,8%), η Ιταλία (15,8%) και η Ισπανία (17%)- κινούνται γύρω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συγκριτικά, έξι Ισραηλινοί στους δέκα (61,6%) έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση, σχεδόν ένας Βρετανός στους δύο (47,5%) και περισσότεροι από ένας Αμερικανός στους τρεις (37%).
Στη σκιά των… παγκόσμιων πρωταθλητών
Με 22,6 χορηγούμενες δόσεις (πρώτες και δεύτερες) ανά 100 κατοίκους, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο (10,6). Οι επιδόσεις της είναι επίσης καλύτερες από πολλών μεγάλων χωρών όπως η Βραζιλία (14,5), η Κίνα (12,2), το Μεξικό (9,5), η Ινδία (8,1), η Ινδονησία (5,9), το Μπανγκλαντές (3,9), η Ιαπωνία (1,4) και οι Φιλιππίνες (1).
Ωστόσο, παραμένει μακριά από τους πρωταθλητές του τομέα, όπως το Ισραήλ (119 δόσεις ανά 100 κατοίκους), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (93), η Χιλή (64), η Βρετανία (59) ή οι Ηνωμένες Πολιτείες (58).
Η Μάλτα (58 δόσεις ανά 100 κατοίκους) είναι η μόνη χώρα της Ένωσης που εμφανίζεται μέσα στους 10 πρώτους παγκοσμίως.
Αυτός ο δείκτης, για να μην συγχέεται με το ποσοστό των ανθρωπων που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, καθιστά δυνατή τη σύγκριση της προόδου των εκστρατειών εμβολιασμού λαμβάνοντας υπόψη πρώτες και δεύτερες δόσεις.
Ο εμβολιασμός επιταχύνεται
Κάθε μέρα την προηγούμενη εβδομάδα, 2,4 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι 0,54% του πληθυσμού της ΕΕ έλαβε μια δόση κάθε μέρα. Ο ρυθμός αυτός, που επιταχύνεται χάρη στις αυξημένες παραδόσεις, είναι 2,5 φορές ταχύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο (0,22%), αλλά υποδιπλάσιος αυτού των Ηνωμένων Πολιτειών (1,02%).
Η Ουγγαρία (1,16%) είναι σήμερα η ταχύτερη χώρα της ΕΕ, και η ταχύτερη χώρα στον κόσμο, εξαιρουμένων των μικροκρατών. Μόνο δύο χώρες με λιγότερους από 100.000 κατοίκους έχουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις: ο Άγιος Μαρίνος (1,52%) και οι Σεϋχέλλες (1,39%). Στην ΕΕ, η Μάλτα (1,03%) και η Γερμανία (0,65%) συμπληρώνουν το βάθρο.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, κατατάσσεται 12η μεταξύ των 27, χορηγώντας δόσεις στο 0,54% του πληθυσμού της κάθε μέρα (364.000 ημερήσιοι εμβολιασμοί), που είναι ακριβώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.