Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ανακοίνωσε σήμερα ότι τίθενται εκτός νόμου όλες οι δραστηριότητες υποστήριξης ή προβολής της «τρομοκρατικής οργάνωσης» Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος της χώρας του.
«Η Γερμανία είναι μια δημοκρατία ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της» και σε αυτή «δεν υπάρχει θέση για μια τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε ο Ντε Μεζιέρ.
«Αυτός είναι ο λόγος που απαγορεύω, με άμεση ισχύ, τις δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους στη Γερμανία», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες που τίθενται εκτός νόμου είναι ιδίως η στρατολόγηση νεοσύλλεκτων για τον τζιχάντ, τον ιερό πόλεμο, η δημόσια επίδειξη σημάτων και συμβόλων του ΙΚ, καθώς και κάθε δραστηριότητα με στόχο τη χρηματοδότηση της οργάνωσης αυτής, επισήμανε ο ίδιος.
«Αυτή η απαγόρευση είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, ένα σημαντικό βήμα για την ελευθερία και στην ασφάλεια στη Γερμανία», εκτίμησε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό «στοχοθετεί τους τρομοκράτες οι οποίοι καταχρώνται τη θρησκεία για εγκληματικούς σκοπούς».
«Οφείλουμε να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο οι ριζοσπάστες ισλαμιστές να μεταφέρουν τον τζιχάντ τους στις πόλεις μας», υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
Την Δευτέρα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ- όπως και πολλά ΜΜΕ και πολιτικά πρόσωπα- κάλεσε να γίνει αυστηρότερο το ισχύον νομικό πλαίσιο εναντίον της ισλαμιστικής προπαγάνδας, έπειτα από την πρόκληση μιας φούχτας σαλαφιστών οι οποίο ανακοίνωσαν ότι άρχισαν περιπολίες ως «αστυνομία της σαρίας» στους δρόμους του Βούπερταλ, στη δυτική Γερμανία.
Το ζήτημα της δράσης των ισλαμιστών απασχόλησε ιδιαίτερα την επικαιρότητα στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα.
Μια δίκη σε βάρος τεσσάρων ριζοσπαστών ισλαμιστών, που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να διαπράξουν μια επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βόννης στα τέλη του 2012, καθώς και για μια απόπειρα δολοφονίας τον Μάρτιο του 2013, άρχισε τη Δευτέρα στο Ντίσελντορφ.
Εξάλλου τρεις άνδρες με γερμανική υπηκοότητα οι οποίοι θεωρείται πως ανήκουν στην ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης ενώ προσπαθούσαν να επιστρέψουν στην Κένυα.
Επιπλέον η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να παραδώσει όπλα στους Κούρδους του Ιράκ οι οποίοι μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.
Το Βερολίνο έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες του όσον αφορά τους Γερμανούς υπηκόους οι οποίοι εντάσσονται στις τάξεις του ΙΚ στο Ιράκ ή στη Συρία.
Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις αρχές Αυγούστου ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (η υπηρεσία αντικατασκοπείας), είχε αναφέρει πως περίπου 400 Γερμανοί υπήκοοι έχουν φύγει από τη χώρα για να λάβουν μέρος στον τζιχάντ σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Σε έκθεσή του για το 2013 η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο η Υπηρεσία είχε εκτιμήσει πως 5.500 άνθρωποι, από 4.500 το 2012, ανήκουν στο κίνημα των σαλαφιστών στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Ντε Μεζιέρ περίπου 40 Γερμανοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες στις οποίες συμμετείχαν στις τάξεις των τζιχαντιστών, ορισμένοι εξ αυτών σε επιθέσεις αυτοκτονίας.
Πάνω από 100 τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη Γερμανία, ανάμεσά τους και ορισμένοι «με εμπειρία σε μάχες», οι οποίοι έχουν «μάθει να μισούν», συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. «Δεν γνωρίζουμε τι κάνουν, αλλά θα μπορούσε να ισχύει πως σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επιθέσεις».
Οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Γερμανίας αδυνατούν να ανακόψουν τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων μουσουλμάνων από μόνες τους, επισήμανε εξάλλου ο Τόμας ντε Μεζιέρ καλώντας «τους γονείς, τα αδέλφια, τους γείτονες και τους φίλους» τους να βοηθήσουν τις αρχές.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας εξήρε ακόμη τις οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν τις κοινότητες των μουσουλμάνων στη χώρα αυτή διότι εναντιώνονται στη «βαρβαρική» οργάνωση ΙΚ.