Ως «χαρτοφυλάκιο – κλειδί», που αποτελεί αναγνώριση για τον Γιοχάνες Χαν και για την Αυστρία, χαιρέτισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς σε δηλώσεις του το μεσημέρι στη Βιέννη, την ανάθεση των αρμοδιοτήτων Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στον Αυστριακό επίτροπο Γιοχάνες Χαν, τον οποίο συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα.

Όπως τόνισε ο κ. Κουρτς, οι τρέχουσες εξελίξεις δείχνουν πόσο σημαντική είναι μια επιτυχής πολιτική γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υψίστης σημασίας για όλη την Ευρώπη είναι επιπλέον η διεύρυνση στη κατεύθυνση των Δυτικών Βαλκανίων.

Με το έργο του ο Γιοχάνες Χαν θα συνεχίσει να συμβάλει στην εξέλιξη της Ευρώπης, συνεισφέροντας στο νέο του χαρτοφυλάκιο και με την συνολική πείρα του ως ο έως τώρα Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, έπειτα από τα χαρτοφυλάκια Αγροτικής Πολιτικής, Εξωτερικής Πολιτικής και τελευταία, Περιφερειακής Πολιτικής, η Αυστρία αναλαμβάνει και πάλι την ευθύνη μιας κεντρικής αποστολής της ΕΕ, κάτι που συνιστά όπως είπε μια «θαυμάσια αναγνώριση για τον κ. Χαν και για ολόκληρη την Αυστρία».

Ο ίδιος παρατήρησε πως οι εξελίξεις στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ, όπως δείχνει η συνεχιζόμενη διένεξη στην Ουκρανία και αυτή η εταιρική σχέση μπορεί με υποστήριξη και αλληλεγγύη να συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής. Η Αυστρία έχει αναπτύξει όχι μόνον οικονομικές δραστηριότητες στις διάφορες χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, αλλά ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις επί μέρους χώρες.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η νότια γειτονία της ΕΕ βρίσκεται συνολικά μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, από την προσαρμογή της δημοκρατικής μετάβασης και την καλή διακυβέρνηση, μέχρι τις επειγόντως αναγκαίες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με τη διεύρυνση να αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τη μελλοντική εξέλιξη της ΕΕ.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η χώρα του εστιάζει την προσοχή της κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία, όπως είπε, χρειάζονται μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική, καθώς ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή σημαίνει συγχρόνως σταθερότητα και ασφάλεια για την Αυστρία.