Έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Φίλιππος. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως ο 99χρονος σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 99 ετών.
«Είναι με μεγάλη της λύπη που η Αυτού Μεγαλειότης η βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ακόμη πως πέθανε γαλήνια αυτό το πρωινό στο κάστρο του Ουίνδσορ. Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.
«Η βασιλική οικογένεια συμπάσχει με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που θρηνούν αυτήν την απώλεια».
Ο πρίγκιπας Φίλιππος θα γινόταν 100 τον ερχόμενο Ιούνιο. Γεννήθηκε το 1921 στην Ελλάδα, πριν η οικογένειά του εξοριστεί από τη χώρα όταν ο ίδιος ήταν βρέφος. Ο αρχικός του τίτλος ήταν «πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας», αλλά μετά τον αρραβώνα του με την Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου χρίστηκε «Δούκας του Εδιμβούργου».
Στα μέσα Μαρτίου, ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για έναν μήνα. Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε στο ιδιωτικό νοσοκομείο King Edward VII στο κεντρικό Λονδίνο στις 16 Φεβρουαρίου, μετά από μια αδιαθεσία που αισθάνθηκε και την οποία μοιράστηκε με τον γιατρό του. Δύο εβδομάδες αργότερα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο St Bartholomew επίσης στο Λονδίνο με ασθενοφόρο, όπου στις 3 Μαρτίου υποβλήθηκε σε επέμβαση καρδιάς για μια προϋπάρχουσα κατάσταση. Επέστρεψε στη συνέχεια στο ιδιωτικό νοσοκομείο για να συνεχίσει τη θεραπεία του.
Τον περασμένο Νοέμβριο, η βασίλισσα και ο πρίγκιπας Φίλιππος γιόρτασαν τα 73 χρόνια γάμου τους. Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα και μία φωτογραφία τους να ανοίγουν μια κάρτα που είχαν φτιάξει για αυτούς τα παιδιά του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ.
Η φωτογραφία του Φίλιππου ντυμένου τσολιά και το ελληνικό παρελθόν
Μια από τις παρουσίες που τράβηξε επάνω πολλά βλέμματα από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης ήταν ο πρίγκιπας Κάρολος. Μάλιστα, στην αντιφώνηση στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρουσία του στη χώρα μας έκλεισε τον λόγο του με στίχους από τον ελληνικό εθνικό ύμνο.
Ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει και ελληνικές ρίζες, λόγω του πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939.
Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.
Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το Γεώργιο ΣΤ’, προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την επίσημη ανακοίνωση του αρραβώνα τους, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.
Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, παντρεύτηκε την Ελισάβετ, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από τον γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο «Βασιλική Υψηλότητα» και τον έχρισε δούκα του Εδιμβούργου. Αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι τον βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957.
Πριν, όμως, τη θητεια του στον Βρετανικό Στόλο, ο δούκας του Εδιμβούργου είχε ντυθεί τσολιάς. Μάλιστα, αυτό είχε αποτυπωθεί και σε φωτογραφία, σε ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το ελληνικό παρελθόν του. Την εν λόγω εικόνα, σύμφωνα με την Daily Mail, κορνιζαρισμένη, έδωσε ως δώρο ο πρίγκιπας Κάρολος στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.