Τα 8.000 φωτισμένα μπαλόνια που θα «στέκονται» κατά μήκος της γραμμής του Τείχους του Βερολίνου από τις 7 ως και τις 9 Νοεμβρίου θα αποτελέσουν το επίκεντρο των εκδηλώσεων για την 25η επέτειο από την πτώση του, η οποία τιμάται φέτος.
Σκοπός των διοργανωτών είναι να θυμίσουν τόσο στους Γερμανούς όσο και στον κόσμο τι σημαίνει η διχοτόμηση.
Τα μπαλόνια θα ανάψουν για πρώτη φορά το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου και, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης Κλάους Βοβεράιτ, ο οποίος παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η γραμμή των δεκαπέντε χιλιομέτρων που θα καλύπτουν θα είναι ορατή ακόμη και από το διάστημα.
Την μεθεπόμενη, όταν θα συμπληρώνονται 25 χρόνια από την 9η Νοεμβρίου του 1989, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της ΓΛΔ Γκίντερ Σαμπόφσκι ανακοίνωνε ότι οι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας μπορούσαν πλέον να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Δύση, τα μπαλόνια θα ελευθερωθούν στον βερολινέζικο ουρανό. Κατά μήκος της γραμμής, στα σημεία-ορόσημα του Βερολίνου, θα στηθούν περίπτερα με ενημερωτικό υλικό για το Τείχος, την ιστορία της διχοτόμησης και την πτώση του «Τείχους του Αίσχους».
«Τα μπαλόνια συμβολίζουν όμως και τα κεριά που κρατούσαν στα χέρια τους οι άνθρωποι στις διαδηλώσεις του 1989. Συμβολίζουν την ελευθερία», σχολιάζει ο Φρανκ Έμπερτ, ένας από τους αντιφρονούντες του ανατολικογερμανικού καθεστώτος που συμμετείχε στην σημερινή παρουσίαση.
Σήμερα στο Βερολίνο δεν υπάρχει πλέον τείχος. Έχουν απομείνει λίγα χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, ως μνημείο μιας άλλης εποχής. Υπάρχει μόνο μια γραμμή από τούβλα «χτισμένα» στην άσφαλτο, η οποία θυμίζει στους πιο παρατηρητικούς την διαδρομή του διαχωριστικού που υψώθηκε το 1961 στην καρδιά της Ευρώπης.
Αυτή η γραμμή δεν βρίσκεται σε «νεκρή ζώνη», αλλά περνά πλέον από δρόμους, πεζοδρόμια, ακόμη και μέσα από δημόσια κτίρια.
Στις 9 Νοεμβρίου το Βερολίνο φιλοδοξεί να υπενθυμίσει στον κόσμο την σημασία της πτώσης του Τείχους και μέσω των πρωταγωνιστών της ιστορίας.
Σε εκδήλωση που θα διοργανώσει η πόλη θα συμμετάσχουν ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας και ηγέτης του Συνδικάτου «Αλληλεγγύη» Λεχ Βαλέσα, ο Μίκλος Νέμεθ, Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας την περίοδο 1988-1990, αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Την ίδια μέρα η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα εγκαινιάσει τη νέα μόνιμη έκθεση στο Μνημείο του Τείχους, ενώ θα διοργανωθεί και ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της γραμμής του Τείχους.