Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση των αρμοδιοτήτων των μελών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το μελλοντικό πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο σήμερα στη Βιέννη θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο Επίτροπος της Αυστρίας Γιοχάνες Χαν αναλαμβάνει ένα από τα «χαρτοφυλάκια-κλειδιά», εκείνο της Κοινωνικής Πολιτικής.

Σε αυτό φέρεται να συμφώνησαν κατά τις συνομιλίες τους προχθές το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο κ. Χαν και ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος αναθέτει στον εκπρόσωπο της Αυστρίας για τη δεύτερη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή –όπου έως τώρα ήταν υπεύθυνος για την Περιφερειακή Πολιτική– τις θεωρούμενες από τον πρόεδρο της Επιτροπής ως ιδιαίτερα σημαντικές, αρμοδιότητες της κοινωνικής πολιτικής.

Παρατηρητές στη Βιέννη επισημαίνουν το γεγονός πως η Αυστρία θεωρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρότυπο» για την κοινωνική ειρήνη, τον κοινωνικό διάλογο ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, έχοντας το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (4,8%) από όλες τις χώρες-μέλη της, ακόμη και στους νέους.

Όπως τονίζεται σχετικά, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποκαλούμενη «Εγγύηση για τους νέους» είχε λάβει υπόψη της το μοντέλο που εφαρμόζεται από χρόνια στην Αυστρία, όπου, για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται ένας νέος ηλικίας μέχρι 24 χρόνων να είναι άνεργος για πάνω από ένα εξάμηνο. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι δεν βρίσκουν εργασία στέλνονται από την Υπηρεσία Αγοράς Εργασίας σε μετεκπαίδευση, είτε για να συμπληρώσουν στάδια εκπαίδευσης που είχαν διακόψει, είτε για μια ανώτερη εξειδίκευση.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τονίσει επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό, την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει στους τομείς της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής.

Χαρακτηριστικές ήταν οι επισημάνσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προ δεκαημέρου στην αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ ότι για τον ίδιο , «το θέμα ανάπτυξη και θέσεις εργασίας έχουν απόλυτη προτεραιότητα» και πως «ενόσω 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη δεν έχουν εργασία, βρισκόμαστε μέσα σε κρίση».

Στη Βιέννη θεωρείται πως ο Γιοχάνες Χαν θα χρειαστεί, αλλά και θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει, τις εμπειρίες του από την Περιφερειακή Πολιτική και στην Κοινωνική Πολιτική που πρόκειται τώρα να του ανατεθεί και τούτο, καθώς στόχος της μεταρρύθμισης που ο ίδιος είχε δρομολογήσει στην Περιφερειακή Πολιτική, ήταν η διάθεση πόρων με τις επιδοτήσεις, για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, για την επιμόρφωση και ως εκ τούτου η σύνδεση με καλύτερα κοινωνικά κεκτημένα.

Ο αυστριακός Τύπος έχει επισημάνει επανειλημμένα στο παρελθόν τη θετική στάση του Γιοχάνες Χαν ως Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα, περιγράφοντας τον ως «τακτικό και αγαπητό επισκέπτη σε όλη την Ελλάδα», με χαρακτηριστικότερο να είναι δημοσίευμα της εφημερίδας Κουρίρ με τίτλο «Οι Έλληνες τον αγαπούν: αν ο Γιοχάνες Χαν ήταν υποψήφιος σε εκλογές σίγουρα θα τις κέρδιζε».