Την αντίθεσή τους εξέφρασαν δύο σημαντικοί υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης, στην πρόθεση της χώρας να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση μιας μεγάλης έκτασης στη Δυτική Όχθη, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Η απόφαση αυτή «πλήττει το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ μετά τα ανάλογα σχόλια της υπουργού Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι.
Μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, «ήταν ήδη δύσκολο να διατηρήσουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, οπότε ποια είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε μια νέα κρίση με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο;», διερωτήθηκε σήμερα ο Λαπίντ.
Την Κυριακή το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση περίπου 4.000 στρεμμάτων γης στον εβραϊκό οικισμό Ετζιόν, κοντά στη Βηθλεέμ, ανοίγοντας τον δρόμο για μια επέκταση των εβραϊκών οικισμών.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον φόνο στην περιοχή αυτή τριών νεαρών Ισραηλινών τον Ιούνιο. Τα εγκλήματα αυτά συνέβαλαν στην έναρξη της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Η απαλλοτρίωση αυτή, η οποία σύμφωνα με μια οργάνωση που αντιτίθεται στη συνέχιση του εποικισμού, την Ειρήνη Τώρα, είναι τη μεγαλύτερη απαλλοτρίωση που έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.
«Έχουμε ανάγκη μια πιο μελετημένη πολιτική για να μην δημιουργούμε ανώφελες διαμάχες με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Λαπίντ, αρχηγός του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ.
Η Λίβνι από την πλευρά της εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η απαλλοτρίωση αυτή, την οποία τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ χαρακτηρίζουν «προσάρτηση», «αποδυναμώνει το Ισραήλ και πλήττει την ασφάλειά του».
Η υπουργός, αρχηγός του κόμματος ΧαΤνουάχ και αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η απόφαση αυτή θα βλάψει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ.
Τόσο ο Λαπίντ όσο και η Λίβνι είναι μέλη του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας.
Από την άλλη πλευρά μεταξύ των «γερακιών» της ισραηλινής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπέντετ δικαιολόγησε την απαλλοτρίωση. «Εδώ και 120 χρόνια ο κόσμος είναι αντίθετος σε όσα χτίζουμε, συνεχίζουμε να το κάνουμε», είπε. «Η Χαμάς δολοφονεί. Εμείς χτίζουμε», πρόσθεσε.
Η απαλλοτρίωση των 4.000 στρεμμάτων έχει προκαλέσει επικρίσεις από τους συμμάχους του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, αλλά και από τον ΟΗΕ, τη Γαλλία και την Αίγυπτο.