«Το σημαντικότερο πράγμα τώρα είναι η ανάγκη να λογικευτεί το κόμμα του πολέμου στο Κίεβο και κατά μεγάλο μέρος μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί του Κιέβου για να προωθήσει την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.
«Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσει την επιρροή της όσο το δυνατόν περισσότερο για να στείλει τα αναγκαία μηνύματα υπέρ της μεταστροφής από την προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης μέσω στρατιωτικών μέσων στην πολιτική διαδικασία», είπε.
Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τις κινήσεις της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι στόχος τους είναι η υπονόμευση των προσπαθειών τερματισμού του πολέμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Σημειώνοντας ότι η κίνηση του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Αρα το κόμμα της ειρήνης προσπαθούσε, και ακόμη προσπαθεί, να προωθήσει μία πολιτική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων όλων των θεμελιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί, ενώ στο Κίεβο, το κόμμα του πολέμου παίρνει μέτρα με σαφή στόχο την υπονόμευση αυτών των προσπαθειών». Ο Λαβρόφ αναφερόταν στη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Οι συνομιλίες αυτές θα συνεχισθούν την Παρασκευή.
«Είναι κρίμα που οι ΗΠΑ, ορισμένα κράτη μέλη και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας συζητεί σήμερα νομοσχέδιο για την αναίρεση νόμου του 2010 που εγκαθιδρύει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος και κατέθεσε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι η ψήφισή του θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος της εβδομάδας.
Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δικαιολόγησε επικαλούμενος μια τέτοια προοπτική την προσάρτηση της Κριμαίας.