Με επιστολή τους προς τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρι Ρούπελ, αλλά και πολιτικοί και δημόσιες προσωπικότητες -που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, Γιάνεζ Γιάνσα- εκφράζουν την αντίδραση και την ανησυχία τους επειδή η Σλοβενία, στο πρόσφατο συνέδριο της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια, συμμετείχε στη «βαλκανική πλευρά» στο τραπέζι των συνεδριάσεων. Παράλληλα, ζητούν στην επόμενη συνεδρίαση να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή πλευρά.

«Είναι φανερό ότι η Ε.Ε. “βλέπει” τη Σλοβενία ως χώρα που έχει ανάγκη από βοήθεια και την οποία πρέπει να εντάξει σε κάποια νέα βαλκανική ή γιουγκοσλαβική κοινότητα» αναφέρουν οι υπογράφοντες την επιστολή.

Το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου στο Βερολίνο ήταν ότι η Σλοβενία είναι στον κύκλο των βαλκανικών κρατών, τα οποία πρέπει να «πειθαρχηθούν» ή τουλάχιστον να «συμπεριληφθούν» σε κάποια νέα μεταγιουγκοσλαβική κοινότητα τονίζεται στην επιστολή.

«Είναι συγκλονιστικό να συμβαίνει αυτό στη Σλοβενία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ εδώ και δέκα χρόνια, η οποία το 2008 άσκησε την προεδρία της ΕΕ και μαζί με πολύ λίγες γειτονικές χώρες εδώ και δύο δεκαετίες, με επιτυχία αποστασιοποιήθηκε από το γιουγκοσλαβικό μοντέλο» υπογραμμίζει ο κ. Ρούπελ, ο οποίος είναι επικεφαλής του συμβουλίου στρατηγικής του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του Γιάνεζ Γιάνσα.

Οι υπογράφοντες την επιστολή διαμηνύουν στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ότι αναμένουν με το νέο κυβερνητικό σχήμα και την πολιτική του να αναλάβει δράση, ώστε στην επόμενη συνάντηση η Σλοβενία να βρίσκεται και πάλι «στην ευρωπαϊκή πλευρά» στο τραπέζι των συνομιλιών.

Την επιστολή υπογράφουν -μεταξύ άλλων- ο πρώην υπουργός Παιδείας, Ζίγκα Τουρκ, ο Πέτερ Γιάμπρεκ, ένας από τους συντάκτες του Σλοβενικού Συντάγματος, ο πρώην υπουργός Άμυνας Άλες Χόις, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Ματέι Λαχόβνικ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στο συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Σλοβενία συμπεριελήφθη ως «φιλοξενούμενη» και όχι ως «οικοδεσπότης», μαζί με την Αυστρία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Γαλλία και την Γερμανία.

Η Σλοβενία ήταν μεταξύ των «φιλοξενούμενων» μαζί με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Κροατία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, αναφέρει η ομάδα πολιτικών που υπογράφει την επιστολή και καλεί τον κ. Τσέραρ να συγκροτήσει μία κυβέρνηση που θα κατανοήσει το μήνυμα από το Βερολίνο και καταστήσει δυνατό την επόμενη φορά η χώρα να βρίσκεται στην «ευρωπαϊκή πλευρά» του τραπεζιού.