Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι η πιθανότητα άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν έχει πλέον διαφανεί, χάρη στις διεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες στις διαπραγματεύσεις χώρες να επιδείξουν πολιτική βούληση για να επιτευχθεί συμφωνία.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αύριο, στη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσουν για τις διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) που διεξάγονται για την επίλυση της αντιπαράθεσης σε σχέση με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Παρά τη δύσκολη πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, διαφαίνεται μια δυνατότητα να ικανοποιηθούν πλήρως τα δικαιώματα του Ιράν που απορρέουν από Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών ‘Οπλων της οποίας είναι κράτος μέλος. Σε αυτά περιλαμβάνεται το δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου και η άρση του καθεστώτος των κυρώσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Υποθέτουμε ότι όλες οι πλευρές στις συνομιλίες θα επιδείξουν πολιτική βούληση για να επιτευχθεί μια τελική, αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που θα επιτρέψει να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις και το Ιράν δεν κατάφεραν έως τις 20 Ιουλίου που είχαν ορίσει ως προθεσμία να διαπραγματευτούν μια συνολική συμφωνία, βάσει της οποίας το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του.
Ωστόσο, η ομάδα 5+1 συμφώνησε να παρατείνει τις συνομιλίες κατά τέσσερις μήνες και το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι υπάρχουν ελπίδες μια συμφωνία να επιτευχθεί όχι αργότερα από το Νοέμβριο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία, η οποία, όπως το Ιράν, έχει πληγεί σοβαρά από τις κυρώσεις των δυτικών χωρών, ανακοίνωσε μια μεγάλη συμφωνία με την Τεχεράνη, την ανταλλαγή πετρελαίου με τρόφιμα, τονίζοντας τις δυσκολίες των δύο χωρών στην αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων.