Ένα τεράστιο mall που σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά του μόνο τρομακτικό και επικίνδυνο μπορεί να λογιστεί, καθώς το μυστηριώδες κατοικεί πια εντός του, εκεί που κάποτε έσφυζε από κόσμο και εμπορική δραστηριότητα.
Θα περίμενε κάποιος ότι ιδιαίτερη έρευνα θα λάμβανε χώρα πριν χτιστεί ένα πολυώροφο εμπορικό κέντρο, κάτι που θα εγγυόταν την κατοπινή εισπρακτική του επιτυχία. Ό,τι όμως κι αν δείξουν οι έρευνες, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον, όπως εξάλλου αποδεικνύουν τα εγκαταλελειμμένα mall του πλανήτη.
Κι αν τα έρημα εμπορικά κέντρα της οικουμένης δεν εξαντλούνται στα αντίστοιχα της λίστας μας, αυτά μοιάζουν ιδανικά για αστική περιπλάνηση, ταινίες καταστροφής ή αρένα για paintball…
New South China Mall – Dongguan, Κίνα
Φαίνεται ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν πολύ παραδάκι για ξόδεμα. Το εν λόγω εμπορικό είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κάπου 2.350 καταστήματα στην τεράστια πραγματικά έκτασή του, αν και το 80% των μαγαζιών παρέμεινε άδειο από την πρώτη στιγμή. Από το 2005 είναι σχεδόν έρημο, καθώς το mall προσεγγίζεται μόνο με αυτοκίνητο, χτισμένο στα περίχωρα της πόλης καθώς είναι. Το εμπορικό ανήκει στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Hu Guirong, σε μια από τις όχι και πολύ πετυχημένες κινήσεις του κροίσου…
El Con Center – Tucson, Αριζόνα, ΗΠΑ
Το παλιότερο εμπορικό κέντρο της Αριζόνα είναι πια στη μηχανική υποστήριξη. Ιδρύθηκε το 1960 ως υπαίθρια αγορά, παρήλθε όμως ο καιρός του και πλέον είναι σκιά του εαυτού του, με μια χούφτα επιχειρήσεις να λειτουργούν πλέον εντός του. Ολόκληρη η βορειοδυτική πτέρυγα κατεδαφίστηκε το 1998, ενώ το 2011 συνεχίστηκαν τα γκρεμίσματα, ώστε να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στα λιγοστά μαγαζιά που δουλεύουν ακόμα…
Tallahassee Mall – Tallahassee, Φλόριντα, ΗΠΑ
Το εν λόγω εμπορικό άνοιξε τις πύλες του το 1971, αν και πλέον πνέει τα λοίσθια. Το 2011 ήταν να κατασχεθεί ολόκληρο, ευκαιρία που μυρίστηκε επενδυτική εταιρία και το αγόρασε για κομμάτι ψωμί. Τα ελάχιστα καταστήματα που λειτουργούν ακόμα εντός του ίσα που τα βγάζουν πέρα, κάνοντας την επενδυτική φίρμα να βλέπει σύντομα οριστικό λουκέτο…
The Glenfield Westfield Mall – Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
Το Glenfield Westfield Mall είναι γνωστό για τις εκτεταμένες αναβαθμίσεις που έχει υποστεί: η αλυσίδα εμπορικών Westfield απέκτησε το Glenfield το 1996 και έριξε πάνω από 100 εκατ. δολάρια για να το ανακατασκευάσει το 2000. Το πράγμα πήγαινε καλά για την επόμενη πενταετία, όταν και παρήλθε η μπογιά του και έκανε τόπο για τα νέα εμπορικά κέντρα που χτίστηκαν. Όλες οι μεγάλες φίρμες εγκατέλειψαν το Glenfield, που μοιάζει πια με ρετρό απομεινάρι του εαυτού του…
Brookside Mall – Fredericton, New Brunswick, Καναδάς
Μπορεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70 να ήταν το καμάρι της πόλης, πλέον όμως αποτελεί αναχρονισμό και δεν καλύπτει πια τις ανάγκες των καταναλωτών. Κι αυτό γιατί είναι πολύ μικρό συγκριτικά με τα τερατώδη σημερινά εμπορικά, φιλοξενώντας κάπου 20 καταστήματα, τα οποία πλέον αργοπεθαίνουν σταθερά…
Sobey’s Square – Mount Pearl, Newfoundland, Καναδάς
Το Sobey’s Square χτίστηκε στα περίχωρα της πόλης St. John’s, όταν οι δημοτικές αρχές του αρνήθηκαν την άδεια, σφραγίζοντας έτσι την τύχη του. Παρά τη δραστική ανακαίνιση στη δεκαετία του 1990, το εγχείρημα δεν απέδωσε καρπούς, με τα καταστήματα να κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο. Σήμερα μόνο οι κινηματογράφοι λειτουργούν, αφήνοντας όλο το υπόλοιπο εμπορικό έρημο και τρομακτικό…
New World Mall – Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Το New World Mall δεν είδε ποτέ το φως στο τούνελ. Το φιλόδοξο mall των 11 ορόφων άρχισε να κατασκευάζεται στη δεκαετία του ’80, ατασθαλίες ωστόσο της κατασκευάστριας εταιρίας πάγωσαν σύντομα την ολοκλήρωσή του. Το μισοτελειωμένο και έρημο mall λειτουργεί πια ως τεράστιο ενυδρείο για μια πλούσια ποικιλία τροπικών θαλάσσιων ειδών! Πώς συνέβη αυτό; Καθώς η στέγη του εμπορικού δεν αποπερατώθηκε ποτέ, το νερό της βροχής λίμνασε, μαγνητίζοντας τα κουνούπια. Κι έτσι οι κάτοικοι, για να απαλλαγούν από την ενοχλητική παρουσία τους, έριξαν ψάρια στο νερό για να ξεμπερδεύουν με το πρόβλημα. Το ψάρια πολλαπλασιάστηκαν και μιλάμε πια για σωστό θαλάσσιο βιότοπο…
Greeley Mall – Κολοράντο, ΗΠΑ
Το Greeley Mall άνοιξε για το κοινό το 1973 και κυριάρχησε στις επόμενες δύο δεκαετίες στην εμπορική ζωή του τόπου. Το 2004 μάλιστα νέα κεφάλαια έπεσαν στο εμπορικό για ανακαίνιση και όλα έδειχναν ευοίωνα, όταν χτίστηκε γειτονικό εμπορικό που πήρε όλο τον κόσμο και τις μεγάλες φίρμες. Η παρακμή που έζησε το έκανε να περάσει από πολλά χέρια ιδιοκτητών, καθώς πλέον πωλείται κυρίως ως οίκημα, σε ένα μικρό ποσοστό της αλλοτινής του αξίας των 40 εκατ. δολαρίων…
Cloverleaf Mall – Chesterfield, Βιρτζίνια, ΗΠΑ
Το mall ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1972 για να στεγάσει τη μοδάτη παροικία της πόλης, με τα 45 καταστήματά του να γνωρίζουν τρομακτική επιτυχία μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Κατόπιν βέβαια έγινε κακόφημο, μαγνητίζοντας μικροκακοποιούς και μέλη συμμοριών, κάτι που σκότωσε και τις τελευταίες αναλαμπές ανάκαμψής του. Πλέον είναι σκιά του εαυτού του, με τα περισσότερα καταστήματα να έχουν κλείσει οριστικά…
Randall Park Mall – Κλίβελαντ, ΗΠΑ
Το καλοσχεδιασμένο και εύκολα προσβάσιμο Randall Park Mall ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1976, ως ένα από τα μεγαλύτερα mall του καιρού του παγκοσμίως! Αφού έλαμψε για πολλά χρόνια, μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, όταν γειτονικά εμπορικά άνοιξαν και του έκλεψαν σιγά-σιγά τη σταθερή του πελατεία. Μαγαζιά άρχισαν να εγκαταλείπουν μαζικά, η φήμη του εμπορικού έγινε κακή και τελικά έκλεισε μια για πάντα τις πύλες του το 2009, παραμένοντας έκτοτε mall-φάντασμα. Πρόσφατα μάθαμε ότι πρόκειται να κατεδαφιστεί για να δώσει τη θέση του σε βιομηχανικό κέντρο…