Η Αγκάθα Κρίστι, αδιαμφισβήτητα, έχει γράψει κάποια από τα καλύτερα μυθιστορήματα μυστηρίου στην ιστορία της λογοτεχνίας με έναν από τους πρωταγωνιστές των έργων της, τον θρυλικό ερευνητή Ηρακλή Πουαρό, να είναι ο μοναδικός φανταστικός ήρωας που έλαβε ακόμη και νεκρολογία από τους New York Times.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον αναφορικά με την ζωή της Αγγλίδας συγγραφέως, είναι το γεγονός ότι ένα μικρό χρονικό διάστημα της ζωής της, τα ίχνη της είχαν χαθεί από τους πάντες. Σε ηλικία 36 ετών, ήταν ήδη επιτυχημένη συγγραφέας, έχασε την πολυαγαπημένη της μητέρα και ο σύζυγός της της ζήτησε διαζύγιο, καθώς ήταν ερωτευμένος με μία άλλη γυναίκα. Σύμφωνα με το History Extra, λοιπόν, το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου του 1926 η ίδια αποχαιρέτησε την κόρη της με ένα φιλί, αφαίρεσε τη βέρα της και έφυγε από το σπίτι οδηγώντας μέσα στη νύχτα.
Αυτό που ακολούθησε ήταν μια τεράστια ειρωνεία της τύχης -αν αναλογιστεί κανείς ότι τώρα ήταν η ίδια που πρωταγωνιστούσε σε κάποιο άλυτο μυστήριο- που την έβαλε στο κέντρο ενός μυστηρίου και εκατοντάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από χίλιους αστυνομικούς, να αναζητούν τα ίχνη της.
Το επόμενο πρωί, το αυτοκίνητό της βρέθηκε εγκαταλελειμμένο αρκετά μίλια μακριά, ξεκινώντας έτσι μια εντατική επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης που περιλάμβανε χιλιάδες αστυνομικούς και εθελοντές. Παρόλο που στην έρευνα προστέθηκαν ακόμη και δύτες, κυνηγόσκυλα και αεροπλάνα, δεν εμφανίστηκε κανένα ίχνος της μυθιστοριογράφου. Ο Τύπος αγρίεψε περισσότερο τα πράγματα, μάλιστα, με μια εφημερίδα να πληρώνει ακόμη και 100 λίρες σε οποιονδήποτε είχε κάποια πληροφορία που θα οδηγούσε στα ίχνη της Κρίστι.
Τελικά, 11 ημέρες μετά την «απόδραση» από το σπίτι της, εθεάθη σε ένα ξενοδοχείο σπα στη βόρεια Αγγλία, στο οποίο είχε κάνει check in χρησιμοποιώντας το επώνυμο της ερωμένης του συζύγου της. Η Κρίστι ισχυρίστηκε ότι δεν είχε σχεδόν καμία ανάμνηση από όλο το περιστατικό, αποδίδοντάς το σε μια μορφή αμνησίας.