Μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη ενδέχεται να συγκλονίσει την Ισλανδία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, καθώς περισσότεροι από 18.000 σεισμοί έχουν πλήξει την περιοχή σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, που πιθανόν «δείχνουν» ξύπνημα των ηφαιστείων.
Σύμφωνα με τους nytimes.com, οι γεωφυσικοί και οι ηφαιστειολόγοι υποστηρίζουν ότι οι τελευταίοι σεισμοί είναι το αποκορύφωμα μιας έντονης σεισμικής δραστηριότητας που διαρκεί για πάνω από ένα έτος.
Οι περισσότεροι από τους σεισμούς, ωστόσο, είναι μικροί και εμφανίζονται μακριά από το Ρέικιαβικ και τις γύρω περιοχές, όπου ζει η πλειονότητα των 368.000 κατοίκων της Ισλανδίας.
Η τελευταία ακολουθία σεισμών ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου με μια σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έκτοτε ακολούθησαν χιλιάδες άλλοι.
Χθες Τετάρτη (3/3), περισσότεροι από 2.500 σεισμοί μετρήθηκαν από την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ άλλοι 800 ακολούθησαν τις πρώτες ώρες της Πέμπτης.
Οι γεωφυσικοί και οι ηφαιστειολόγοι λένε ότι η σεισμική δραστηριότητα στο νησί έχει ενταθεί από τον Δεκέμβριο του 2019.
Παρόμοιοι σεισμοί έχουν παρατηρηθεί πριν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στο παρελθόν με το Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί ότι μπορεί να προκληθεί έκρηξη εντός ημερών ή εβδομάδων.
Μια πιθανή αιτία μάλιστα της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας σύμφωνα με την υπηρεσία είναι οι κινήσεις μάγματος. Ο Δρ. Einarsson, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, σημείωσε ότι από τα πέντε ηφαίστεια στην περιοχή Reykjanes, έχει παρατηρηθεί μετακίνηση μάγματος σε τουλάχιστον 3 από αυτά από τότε που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία τον Δεκέμβριο του 2019.
Από την πλευρά του ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, Porvaldur Pordarson, τόνισε στο CNN: «Δεν μας απασχολεί το αν, αλλά το γιατί. Γιατί αυτήν την περίοδο; Γιατί τώρα; Γιατι συμβαίνει αυτό; Βλέπουμε την κίνηση του μάγματος που πλησιάζει την επιφάνεια της γης, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν θα φτάσει στο επίπεδο να βγει έξω».
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να συμβεί κοντά στο Fagradalsfjall, 20 μίλια νότια του Ρέικιαβικ, ή κοντά στο βουνό Keilir.
Σημειώνεται ότι η η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου που σημειώθηκε στην Ισλανδία ήταν τον 12ο αιώνα, ενώ η χώρα αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς βρίσκεται στο όριο του ρήγματος του Ατλαντικού, στο σημείο που απομακρύνονται μεταξύ τους οι πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας.