Το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» παραμένει το πλέον κατάλληλο για να εγγυηθεί την «αλληλεγγύη» στους κόλπους της ΕΕ τονίζει η Γαλλία επικρίνοντας το σχέδιο συμμαχίας της Δανίας και της Αυστρίας με το Ισραήλ όσον αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19, εκτιμώντας πως
«Πεποίθησή μας παραμένει ξεκάθαρα ότι η πιο αποτελεσματική λύση για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του εμβολιασμού πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Στην πραγματικότητα αυτό είναι που εγγυάται την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη, η οποία είναι περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ, και τη συλλογική αποτελεσματικότητά μας», πρόσθεσε.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντερικσεν πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να αρχίσουν σύμπραξη για τα εμβόλια δεύτερης γενιάς, η οποία αφορά τόσο την παραγωγή όσο και την έρευνα, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.
Ο Κουρτς θεωρεί πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι «υπερβολικά αργός» στην έγκριση των εμβολίων και πως δεν είναι πλεόν δυνατό «να εξαρτιόμαστε αποκλειστικά από την ΕΕ» για τα εμβόλια δεύτερης γενιάς που προορίζονται να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές μεταλλάξεις του ιού.
Για τη Γαλλία, «το πρωταρχικό διακύβευμα είναι αυτή τη στιγμή να εισφέρουμε από κοινού τους πόρους μας για να αυξήσουμε τις δυνατότητες παραγωγής στην Ευρώπη».
Η διαδικασία της αδειοδότησης για την ευρωπαϊκή αγορά θα επιταχυνθεί εξάλλου με την εφαρμογή «επείγουσας διαδικασίας» για τα εμβόλια που θα είναι προσαρμοσμένα στα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, συνέχισε το Κε ντ’ Ορσέ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάζει τις προσπάθειες για την ανάπτυηξη εμβολίων δεύτερης γενιάς, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου δοκιμών εμβολίων» σημείωσε ακόμη.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν παραδέχθηκε χθες, Τετάρτη, πως υπάρχουν «μερικές φορές βαριές ελλείψεις» στην πολιτική της ΕΕ για τα εμβόλια, όμως εξέφρασε τη λύπη του για τους «πειρασμούς απόσχισης».
Τρεις άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, επέλεξαν τα ρωσικά και τα κινεζικά εμβόλια έξω από κάθε ευρωπαϊκό συντονισμό.