Πρόεδρος της νέας Βουλής της Σλοβενίας εξελέγη σήμερα, με 66 ψήφους υπέρ και μία κατά, ο 46χρονος Μίλαν Μπργκλεζ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, αντιπρόεδρος του Κόμματος του Μίρο Τσέραρ (SMC).

Προηγήθηκε η συγκρότηση σε Σώμα της νέας Βουλής της Σλοβενία, καθώς οι θητείες όλων των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 13 Ιουλίου επικυρώθηκαν με μία ψηφοφορία με 88 ψήφους υπέρ.

Η έκκληση για συνεργασία των κοινοβουλευτικών ομάδων που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, Μπορούτ Παχόρ, αγνοήθηκε, καθώς η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής άνοιξε με νομική λογομαχία.

Καλώντας σε σύνεση και εποικοδομητική προσέγγιση ο πρόεδρος της χώρας είπε ότι «είναι ώρα να κάνουμε το σωστό».

Η επιτυχία της νέας θητείας του Κοινοβουλίου θα εξαρτηθεί κυρίως από το πολιτικό κλίμα. Αν υπάρχει ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα θα μπορούν να επιλυθούν, υπογράμμισε ο κ. Παχόρ.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην πετύχουμε» είπε.
Ωστόσο, το κάλεσμά του για συνεργασία αγνοήθηκε σχεδόν αμέσως, καθώς ακολούθησε νομική λογομαχία, η οποία απείλησε να εκτροχιάσει την πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) το οποίο έχει ανακοινώσει ένα επιλεκτικό μποϊκοτάζ των εργασιών του Κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη του ηγέτη του, Γιάνεζ Γιάνσα στη δίκη για το σκάνδαλο “Patria”, απαίτησε μια νομική γνωμοδότηση σχετικά με το αν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για την έναρξη των εργασιών της Βουλής.

Μετά την άρνηση να διορίσει μέλη στην Επιτροπή Ελέγχου Εντολών, που επικυρώνει τις θητείες των βουλευτών υποστήριξε ότι η Επιτροπή δεν συγκροτήθηκε, επειδή δεν εκπροσωπούνται όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες σε αυτή, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της διαδικασίας.

Το αίτημα απορρίφθηκε από την προεδρεύουσα στη συνεδρίαση, Μαριάνα Κότνικ Πορόπατ, η οποία τόνισε ότι το SDS είχε την ευκαιρία να ορίσει μέλη του στην
Επιτροπή ή να στείλει προσωρινούς εκπροσώπους στη συνεδρίασή της.

Τελικά διεξήχθη ψηφοφορία και η πρόταση του SDS απορρίφθηκε με 59:26 ψήφους.

Η Βουλή αποφάσισε επίσης να αναβληθεί για αργότερα η συζήτηση για τη νομιμότητα της θητείας του αρχηγού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), πρώην πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης δύο χρόνων για σκάνδαλο διαφθοράς.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Σλοβενίας τόνισε ότι οι πολίτες αναμένουν οι πολιτικοί να σέβονται ο ένας τον άλλον και είναι ανεκτικοί. «Είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο, προσβάλλοντας έναν προσβάλλουμε όλους» επισήμανε.

Ο κ. Παχόρ ζήτησε να ληφθούν στρατηγικά μέτρα που θα αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό της χώρας και τόνισε ότι η πολιτική βούληση για επιτυχία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας.

Επιπλέον, είπε ότι η προτεραιότητα είναι η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων για την άρση της Σλοβενίας από την κρίση μια για πάντα. “Μετά από πέντε χρόνια της κρίσης, φαίνεται ότι παρά τις διαφορές όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει.”
Στη Νέα Βουλή των συνολικά 90 εδρών συμμετέχουν για πρώτη φορά 64 νέοι βουλευτές και αριθμό ρεκόρ εδρών, 32 έχουν γυναίκες.

Το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ που νίκησε στις εκλογές έχει 36 έδρες, το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) 21, το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) 10, οι Σοσιαλδημοκράτες έξι, η Ενωμένη Αριστερά έξι, το κόμμα Νέα Σλοβενία πέντε, η Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ τέσσερις, ένας βουλευτές προέρχεται από την ιταλική μειονότητα και ένας από την ουγγρική.

Έξω από το Κοινοβούλιο είναι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του Γιάνεζ Γιάνσα, οι οποίοι ζήτησαν την αποφυλάκισή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε άδεια από τη φυλακή για να συμμετάσχει στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής στη διάρκεια διαλείμματος βγήκε έξω και μιλώντας στους υποστηρικτές του παραλλήλισε την κατάσταση στη Σλοβενία και την καταδίκη του για το σκάνδαλο «Patria» με την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου το καθεστώς έπεσε μετά από μήνες διαδηλώσεων.

Ευχαριστώντας τους πολίτες που πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και του συμπαραστέκονται τόνισε ότι καμία αδικία στον κόσμο δεν συντηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάλεσε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.

Σχολιάζοντας τις εκλογές της 13ης Ιουλίου είπε ότι το κόμμα του τις κήρυξε παράνομες, επειδή ο ίδιος καταδικάστηκε άδικα.