Η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία την παραίτηση της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Πλάμεν Ορεσάρσκι.
Ειδικότερα, υπέρ της παραίτησης του κ. Ορεσάρσκι ψήφισαν 180 βουλευτές, οκτώ ψήφισαν κατά και άλλοι τόσοι απείχαν από την ψηφοφορία.
Τι κατάφερε και τι δεν πρόλαβε η κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων τις 420 ημέρες διακυβέρνησής της;
Για ευνόητους λόγους, οι απαντήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην ερώτηση αυτή υπήρξαν από διαφορετικές έως διαμετρικά αντίθετες κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.
Σύμφωνα με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ), στην υποστήριξη του οποίου και του φιλελεύθερου «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ) στηριζόταν μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση Ορεσάρσκι, τα μέτρα ενθάρρυνσης της πραγματικής οικονομίας, με γνώμονα την επιτάχυνση της ανάκαμψης ήταν στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου, με συνέπεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την καλύτερη κοινωνική πολιτική στη Βουλγαρία τα τελευταία 15 χρόνια. Κατά συνέπεια, τους περασμένους 14 μήνες αποκαταστάθηκε το νόημα του όρου «κοινωνικό κράτος» στη Βουλγαρία, ύστερα από την επένδυση 13 δισεκατομμυρίων λέβα (6,5 δισ. ευρώ, περίπου) στην επίλυση των πλέον σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.
Αυτό τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής Κορνηλία Νίνοβα, σύμφωνα με την οποία τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή είναι: 50.000 νέες θέσεις εργασίας εντός του 2014, «ξεπάγωμα» της εισοδηματικής πολιτικής δια της αύξησης του κατώτερου μισθού από 310 σε 340 λέβα (περίπου 170 ευρώ) και δια της αποκατάστασης της αρχής της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων πολυάριθμα νομοθετήματα, που έγιναν βάσει της κυβερνητικής πολιτικής δυναμικής στήριξης της μητρότητας, των παιδιών με ειδικές ανάγκες, των ανάπηρων και άλλων κοινωνικά αδύναμων ομάδων.
«Συνολικά, τέσσερα εκατομμύρια Βούλγαροι αισθάνθηκαν, ότι δεν είναι μόνοι και ανυπεράσπιστοι στη δύσκολη εποχή της κρίσης το τελευταίο έτος, όταν για την κοινωνική πολιτική αφιερώθηκε ποσοστό-ρεκόρ του προϋπολογισμού εδώ και δεκαπέντε χρόνια» υπογράμμισε η κ. Νίνοβα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Χασάν Αντέμοφ είπε, ότι φέτος στη Βουλγαρία ξαναβρήκαν απασχόληση 104.000 άνεργοι, 24.000 χιλιάδες από τους οποίους είναι νέοι. Στις αρχές του 2015 θα αρχίσει και το συμφωνημένο με τις Βρυξέλλες πρόγραμμα ενθάρρυνσης της νεανικής απασχόλησης, πρόσθεσε.
«Όσα πέτυχε η κυβέρνηση, τα πέτυχε παρά τη συνεχή υπονόμευση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τη μόνιμη «πολιορκία» του Κοινοβουλίου από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, παρά το μποϊκοτάρισμα του GERB και τα πολυάριθμα «βέτο» του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ που παρεμπόδιζαν το νομοθετικό έργο του Κοινοβουλίου». Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» Ατανάς Μερτζάνοφ, ο οποίος κλείνοντας την τοποθέτησή του χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης «περιφρόνηση προς την κυβέρνηση, προς το Κοινοβούλιο και τον κοινοβουλευτισμό, προς την ίδια τη Δημοκρατία».
Ο πρόεδρος του ΚΔΕ Λουτφί Μεστάν προειδοποίησε την αντιπολίτευση, ότι «το να ζωγραφίζει κανείς συνεχώς την κατάσταση στη χώρα με τα πλέον μελανά χρώματα είναι λάθος». Τα αποκαλυπτικά σενάρια τύπου Κασσάνδρας δεν μπορούν να γίνουν πολιτικό άλλοθι για την επόμενη κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, κατά τα λόγια του αρχηγού του ΚΔΕ.
Ο κ. Μεστάν είπε επίσης, ότι η πρόωρη παραίτηση του κ. Ορεσάρσκι δεν οφείλεται στην απόσυρση της υποστήριξης της κυβέρνησης από την παρατάξη του, αλλά επειδή «τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν δημιούργησαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η κυβέρνηση να περάσει από τη στρατηγική της επιβίωσης στη στρατηγική την ομαλής λειτουργίας», όπως υποστήριξε.
Στον αντίλογο του GERB, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τσβετάν Τσβετάνοφ κατηγόρησε τους κυβερνώντες για «ρεβανσισμό, περιφρόνηση και μόνιμη ταπείνωση της αντιπολίτευσης», όπως είπε. Σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ότι τις 404 από τις συνολικά 421 μέρες διακυβέρνησης του κ. Ορεσάρσκι, το Κοινοβούλιο ήταν περιτριγυρισμένο από κιγκλιδώματα εξαιτίας των διαμαρτυριών.
Η πρώην πρόεδρος της διαρκούς Επιτροπής Προϋπολογισμού και Οικονομικών Μέντα Στογιάνοβα, οι πρώην υπουργοί Τότιο Μλαντένοφ και Νιλολάι Ντόμπρεφ μίλησαν για άλλη μια φορά για «καταστροφικά προβλήματα της ενέργειας, της δημόσιας Υγείας και άλλων τομέων που έχουν φέρει τη Βουλγαρία στο χείλος του γκρεμού».
«Πριν από ένα χρόνο ανέλαβα το δύσκολο έργο να σχηματίσω κυβέρνηση χωρίς πειστική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να εφαρμόσω διακυβέρνηση εμπειρογνωμόνων. Το κυβερνητικό έργο διαδραματιζόταν στο πλέον δύσκολο και πολύπλοκο πολιτικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, πετύχαμε τους βασικούς στόχους μας». Αυτό δήλωσε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι.
Αφού επισήμανε, ότι ο λεπτομερής απολογισμός της κυβέρνησης έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργικού συμβουλίου, ο απερχόμενος πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «όλοι οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βουλγαρία ανέβαιναν συνεχώς τους περασμένους 14 μήνες, παρά τις πολιτικές αναταραχές, ενώ μόνον οι δείκτες του χρηματιστηρίου έχουν ανέβει με το άνευ προηγουμένου ποσοστό του 40%», όπως είπε.
Υπενθύμισε ότι η πρόσφατη έκδοση ομολογιακού δανείου της Βουλγαρίας ύψους 1,5 δισ. ευρώ πέτυχε την καλύτερη δυνατή απόδοση στην ιστορία της χώρας «ως μια έμπρακτη και πειστική εκτίμηση των διεθνών αγορών για την οικονομία μας, που διαφέρει ουσιαστικά από την προεκλογική πολιτική ρητορεία εσωτερικής κατανάλωσης», όπως υπογράμμισε.
«Ήταν μεγάλη ευθύνη αλλά και τιμή μου να εργαστώ για το καλύτερο σήμερα και αύριο της Βουλγαρίας» δήλωσε ο κ. Ορεσάρσκι.
Αργότερα σήμερα το απόγευμα θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα ετοιμάσει τις εκλογές στις 5 Οκτωβρίου όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ανακοίνωσε η Γραμματεία Τύπου του Βούλγαρου προέδρου.