Να δώσει εξηγήσεις για τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία για να διαλύσει διαδηλώσεις κατά του Κρεμλίνου και διέπραξε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε τη Ρωσία η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ υπενθύμισε στη Μόσχα το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται.
Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για τη σύλληψη και τη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ OVD-Info, η οποία καταγράφει τις συλλήψεις στη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε πως ο αριθμός των συλληφθέντων είναι χωρίς προηγούμενο, επικαλούμενη τα στοιχεία της OVD-Info.
Σε επιστολή που απευθύνεται προς τον υπουργό Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ με ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, εξέφρασε απογοήτευση για τις πληροφορίες σχετικά με ξυλοδαρμούς από την αστυνομία, περιλαμβανομένων επιθέσεων σε δεκάδες δημοσιογράφους.
Είπε πως πολλοί κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για έλλειψη τροφής, πόσιμου νερού, έγκαιρης πρόσβασης σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, θέρμανσης και κατάλληλων χώρων ύπνου λόγω υπερπληθυσμού, καθώς και ότι οι αρχές αρνήθηκαν να τους παράσχουν νομική ή ιατρική βοήθεια.
«Μια τέτοια κατάσταση, εφόσον επιβεβαιωθεί, ισοδυναμεί με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και θα πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η Μιγιάτοβιτς.
Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για αστυνομική καταστολή και είπε πως οποιεσδήποτε περιπτώσεις φερόμενης αστυνομικής βίας εξετάζονται, αλλά ότι έχουν υπάρξει περισσότερες περιπτώσεις αστυνομικών με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων που έχουν δεχθεί επιθέσεις από διαδηλωτές παρά το αντίστροφο.
Το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, δεν σχολίασε προς το παρόν.
Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε αυτόν τον μήνα για παραβίαση όρων αποφυλάκισης. Υποστηρίζει πως οι κατηγορίες εναντίον του είναι χαλκευμένες και έχουν πολιτικά κίνητρα. Δηλητηριάστηκε στη Σιβηρία με μια ουσία που πολλές δυτικές χώρες λένε πως ήταν ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας. Το Κρεμλίνο αμφισβητεί το ότι δηλητηριάστηκε.
Η Μιγιάτοβις κάλεσε τον Κολοκόλτσεφ να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να σταματήσει την πρακτική της σύλληψης ανθρώπων που ασκούν το δικαίωμά τους στην ειρηνική συνάθροιση και η αστυνόμευση των διαδηλώσεων να συνάδει με τα εφαρμόσιμα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το κύριο φόρουμ της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει 47 χώρες-μέλη περιλαμβανομένης της Ρωσίας. Όλες έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.