Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, μετέφερε στον επικεφαλής της ειδικής ομάδας που ερευνά τους ισχυρισμούς για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, Κλιντ Ουίλιαμσον, ότι το Κόσοβο είναι έτοιμο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Οι θεσμοί του Κοσόβου συνεργάζονται με την ειδική ομάδα ερευνών, ώστε να ενισχυθεί η τάξη και ο νόμος και να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις του Κοσόβου προς τη διεθνή δικαιοσύνη, ανέφερε η κ. Γιαχγιάγκα στον κ. Ουίλιαμσον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πρίστινα.

Η κ. Γιαχγιάγκα είπε ότι η Βουλή του Κοσόβου στήριξε τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου και ότι μόλις συγκροτηθούν οι θεσμοί θα επικυρωθεί η συμφωνία και θα προωθηθούν οι αναγκαίες νομικές και συνταγματικές αλλαγές για τη συγκρότηση του νέου ειδικού δικαστηρίου που θα εκδικάσει ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Κόσοβο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η διερεύνηση της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία γίνεται αναφορά στο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων είναι ένας τρόπος για να ερευνηθούν ενδεχόμενα μεμονωμένα εγκλήματα και όχι απόπειρα να δικαστεί ο πόλεμος.

Η κ. Γιαχγιάγκα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Κοσόβου, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι το Κόσοβο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες αυτές στο πλαίσιο μιας αξιόπιστης διαδικασίας και ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια, ώστε να τερματιστεί η διαδικασία που θα ενισχύσει τη διεθνή θέση του.

Ο κ. Ουίλιαμσον ευχαρίστησε την πρόεδρο του Κοσόβου για τη στήριξη που παράσχει στην ειδική ομάδα ερευνών.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι μεταδίδουν ότι η έκθεση πορισμάτων της διεθνούς ομάδας ερευνών θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως στις 28 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ο Αμερικανός εισαγγελέας συναντήθηκε στην Πρίστινα και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και των Δυνάμεων Ασφάλειας Μπαϊράμ Ρετζέπι και Αγκίμ Τσέκου.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Ουίλιαμσον δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκθεσης με τα πορίσματα της ειδικής ομάδας ερευνών, αλλά συζήτησε με τους αξιωματούχους του Κοσόβου τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, τις συνταγματικές αλλαγές και την υιοθέτηση συμφωνίας με τρίτες χώρες.