Την 40ή επέτειο (15 Ιουλίου 1974) του πραξικοπήματος στην Κύπρο και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε -με αποτέλεσμα τη μέχρι σήμερα διχοτόμηση του νησιού- επέλεξαν οι αντιπρόσωποι της Επιτροπής για το Έτος Κύπρου 2014 να παρουσιάσουν τη Διακήρυξη της Επιτροπής και το Πρόγραμμα Δράσης της Πρωτοβουλίας για το 2014.

«Σήμερα πενθούμε, όμως γιορτάζουμε την αρχή της δράσης της Πρωτοβουλίας, που ελπίζουμε να πιέσει και να συνεισφέρει στην κατεύθυνση της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε ο Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης.

Το πολυδιάστατο, πολιτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό πρόγραμμα της Επιτροπής, περιέγραψε ο Γιώργος Μιχαηλίδης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Το πρόγραμμα αφορά τη διοργάνωση εκδηλώσεων, καθώς και τη στήριξη και συμμετοχή σε δράσεις άλλων φορέων, όπως συνεργασία με κυπριακές ομάδες και φιλειρηνικούς φορείς της Τουρκίας και τη διεθνοποίηση της αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό.
Στη διακήρυξή τους οι 102 υπογράφοντες χαιρετίζουν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Κύπρο υπέρ της επαναπροσέγγισης των δυο κοινοτήτων. «Στην κατεύθυνση αυτήν, υπογραμμίζουμε τη μεγάλη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία συμβάλλουν στον τελικό σκοπό της επανένωσης του νησιού, όπως μεταξύ άλλων, η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, η διαδικασία της αποστρατιωτικοποίησης της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας κ.ά.», τονίζουν.

Καθότι οι διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ξεκίνησαν και πάλι, η Επιτροπή υπογραμμίζει πως είναι η ώρα της ανάληψης πολύμορφων πρωτοβουλιών, για την ανάδειξη της ουσίας του Κυπριακού και τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Καταλήγει, πως το ζητούμενο σήμερα είναι ένα δίκαιο και λειτουργικό σχέδιο λύσης, που να οδηγεί στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, του εποικισμού και στην επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.