Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία σέβεται τη συμφωνία του Ντέιτον και το σερβικό λαό και θέλει να πιστεύει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δήλωσε ότι «όποιος αγγίξει τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας θα έχει εναντίον του 100 εκατομμύρια Τούρκους» και ότι δεν προέβη σε δήλωση περί τουρκικών πλοίων στην πόλη Νεούμ της Βοσνίας.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, στο Βελιγράδι είπε ότι συζήτησε με τον πρέσβη της Τουρκίας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η δήλωση δεν έγινε.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας επέμεινε ότι πιστεύει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση.

«Ο Ντόντικ έχει δικαίωμα να διατυπώνει τη δική του άποψη και εμείς τα δικά μας συμπεράσματα. Θέλω να πιστέψω τον πρέσβη της Τουρκίας στο Βελιγράδι, Κεμάλ Μποζάι, ο οποίος μου είπε ότι η δήλωση δεν έγινε, αλλά δεν έχω δικαίωμα να αρνηθώ ή να απορρίψω την ανησυχία του Ντόντικ», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να λαμβάνει υπόψη την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή.

«Η Σερβία επιθυμεί καλές σχέσεις με την Τουρκία», πρόσθεσε, «αλλά επιθυμεί να απευθύνει έκκληση στην Τουρκία και στις υπόλοιπες χώρες ότι τέτοια πράγματα δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Εμείς ειρηνικά και μέσω πολιτικών διαδικασιών επιδιώκουμε να επιλύσουμε προβλήματα και απευθύνουμε έκκληση για πλήρη προσοχή όλων των παραγόντων στα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε ο κ. Βούτσιτς τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η στροφή στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε τη δήλωση «όποιος αγγίξει τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας θα έχει να κάνει με 100 εκατομμύρια Τούρκους» και ότι δεν θα είναι παράξενο αν τουρκικά πλοία πλεύσουν στο Νεούμ, δήλωση που δημοσιεύθηκε από διάφορες ιστοσελίδες ενημέρωσης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και της Κροατίας και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των Σέρβων της Βοσνίας.

«Όπως μπορεί να απαγορεύσει το Twitter, μπορεί και να αφαιρεί δηλώσεις του από ορισμένα ΜΜΕ», ισχυρίστηκε ο κ. Ντόντικ ο οποίος κλήθηκε στο Βελιγράδι για διαβουλεύσεις με τον κ. Βούτσιτς.

«Οι τουρκικές προθέσεις είναι επικίνδυνες για μας, επειδή η πολιτική τους δείχνει ότι είναι πολιτική οπαδών και προστατεύει μόνο τα συμφέροντα των Βόσνιων Μουσουλμάνων. Πιστεύω ότι η δήλωση έγινε με αυτό τον τρόπο», υποστήριξε ο κ. Ντόντικ.