Ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει συνομιλίες του 37ου Προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, με το γνωστό «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής, Χένρι Κίσινγκερ, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή την κυκλοφορία σχετικού βιβλίου.

Σε έναν από τους διαλόγους που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες –και δημοσιοποιεί το Vanity Fair- χαρακτηρίζει τον Αριστοτέλη… γκέι. Ναι, μιλάει για τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, μαθητή του Πλάτωνα και διδάσκαλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο διάλογο αναφέρεται στους ομοφυλόφιλους και βάζει… στο σακί και άλλες προσωπικότητες, όπως τον Όσκαρ Ουάιλντ, αλλά και Ρωμαίους αυτοκράτορες, ενώ αναφέρεται γενικότερα και στους Έλληνες.

Οι συνομιλίες που τοποθετούνται στο 1971 έγιναν μεταξύ Νίξον, του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Κίσινγκερ, του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μπομπ Χάλντεμαν αλλά και του επικεφαλής των Εσωτερικών Υποθέσεων Τζον Έρλικμαν. Ο συντάκτης του Vanity Fair Douglas Brinkley και ο ιστορικός Luke A. Nichter ακούγοντας συνομιλίες του 37ου προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον διάρκειας 3.700 ωρών.

Στη συγκεκριμένη (περί ομοφυλοφιλίας) ο Νίξον λέει: Επιτρέψτε μου να πως κάτι πριν φτάσουμε στο ζήτημα της ομοφυλοφιλίας. Δε θέλω να παρεξηγηθώ. Είμαι ο πιο ανεκτικός άνθρωπος πάνω σε αυτό. Έχουν ένα πρόβλημα. Γεννιούνται έτσι. Το γνωρίζετε αυτό. Αυτό είναι όλο. Τέλος πάντων, αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως όταν λέω ότι γεννιούνται έτσι εννοώ ότι η τάση υπάρχει. Εννοώ ότι οι Πρόσκοποι της Αμερικής, η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων και άλλοι τους κατευθύνουν προς τα εκεί. Και αν κοιτάξετε στην ιστορία των κοινωνιών θα βρείτε φυσικά ότι κάποιοι από τους ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους… ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Αριστοτέλης κτλ ήταν όλοι ομοφυλόφιλοι. Ο Νέρωνας φυσικά σχετιζόταν κατά ένα δημόσιο τρόπο με ένα αγόρι από τη Ρώμη.
Χάντελμαν: Υπάρχουν πάρα πολλοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες…
Κίσινγκερ: Λοιπόν
Νίξον: Βλέπεις κάποια άλλη αλλαγή, οπουδήποτε που δεν «κολλάει» το σκεπτικό;
Κίσινγκερ: Αυτό ακριβώς το θέμα ήταν στην αρχαιότητα. Οι Ρωμαίοι ήταν γνωστοί..
Χάντελμαν: Οι Έλληνες
Κίσινγκερ: … ομοφυλόφιλοι
Νίξον: Έλληνες. Αλλά για το θεό δεν πρόκειται να έχουμε μια κατάσταση όπου θα περάσουμε νόμο, υποδεικνύοντας ότι «Λοιπόν, τώρα παιδιά βγείτε έξω και γίνετε ομοφυλόφιλοι». Μπορούν να το κάνουν. Απλά ας τους αφήσουμε μόνους τους. Αυτός είναι ένας τρόπος ζωής που δε θέλω να θίξω.
Κίσινγκερ: Είναι άλλο πράγμα να γίνεται «μυστικά» και άλλο να γίνεται εθνική πολιτική.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το 2011 εκδόθηκε μια βιογραφία του Νίξον στην οποία υπήρχαν υπόνοιες πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε «ιδιαίτερες» σχέσεις με τον έμπιστο συνεργάτη του Τσαρλς Ρεμπόζο!

Πέραν αυτής όμως, δημοσιεύεται και μια συνομιλία που κάνει γνωστές τις ρατσιστικές απόψεις του. Αναφέρεται στους Εβραίους της Σοβιετικής Ένωσης και στη μεταχείριση που έτυχαν, λέγοντας εν μέσω άλλων «δεν είναι δική μας δουλειά το πώς φέρονται στους ανθρώπους τους, ούτε το πώς φέρονται στους νέγρους».