Σε μία πρόσφατη συνέντευξη, ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι πληρωνόταν με το βασικό ή κοντά στο βασικό στις πρώτες τέσσερις δουλειές που έκανε.

Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του CNN για τις δουλειές που έκαναν πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα σίγουρα δε μεγάλωσε μέσα στο χρήμα.

Στα νιάτα του σέρβιρε παγωτά στα Baskin-Robbins, δούλευε ως μπογιατζής και σερβιτόρος.

Όταν ήταν φοιτητής στο Columbia για ένα καλοκαίρι ήταν ακόμη και καθαριστής σε κατασκευαστικά έργα.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι πρώην Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών προέρχονται από ευκατάστατες έως και πολύ πλούσιες οικογένειες, όπως ο Ρούσβελτ, οι Μπους, αλλά και οι Κένεντι.

Ωστόσο κάποιοι άλλοι χρειάστηκε να δουλέψουν πολύ σκληρά για να τα καταφέρουν και ο Ομπάμα δεν είναι ο μόνος.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν δούλευε πολλά καλοκαίρια ως ναυαγοσώστης και μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι έσωσε 77 ανθρώπους.

Ο δημοφιλής πρώην Πρόεδρος σπούδαζε στο Ιλινόις με μισή υποτροφία λόγω του μπέιζμπολ και κάλυπτε τα υπόλοιπε έξοδα πλένοντας πιάτα στο σπίτι της αδελφότητας, της οποίας ήταν μέλος.

Αφού αποφοίτησε, έπιασε δουλειά ως σπορτκάστερ σε ραδιοφωνικό σταθμό και έβγαζε 10 δολάρια τον αγώνα (σε σημερινά λεφτά περίπου 174 δολάρια τον αγώνα).

Τελικά πήγε στο Χόλυγουντ.

Μία άλλη περίπτωση πραγματικά φτωχού πρώην Προέδρου είναι ο Ρίτσαρντ Νίξον. Τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειάς του προέρχονταν, κατά κύριο λόγο, από το αποτυχημένο ράντσο των γονιών του.

Όταν το έκλεισαν, ο πατέρας του άνοιξε μανάβικο και βενζινάδικο, στο οποίο δούλευε όλη η οικογένεια.

Ο Νίξον σηκωνόταν πρωί και πριν πάει στο σχολείο έλεγχε τα φρούτα. Αργότερα μπήκε στο κολέγιο και στη συνέχεια πήρε υποτροφία για τη Νομική.

Ο Μπιλ Κλίντον πήγε στο Πανεπιστήμιο της Georgetown, αλλά πάντα ανησυχούσε για το πώς θα τη βγάλει. Έπαιρνε κάποιες υποτροφίες και τον βοηθούσαν και οι γονείς του. Ο πατριός του ήταν έμπορος αυτοκινήτων και η μητέρα του νοσοκόμα.

Ο πρώην Πρόεδρος γράφει στην αυτοβιογραφία του ότι ανακουφίστηκε όταν έπιασε δουλειά ως υπάλληλος σε μία Επιτροπή του Κογκρέσου και έβγαζε 3.500 δολάρια το χρόνο.

Ο Τζορτζ Μπους προερχόταν σίγουρα από πλούσια οικογένεια, ωστόσο ήθελε να τα καταφέρει μόνος του.

Αφού πολέμησε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πήγε στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Yale και όταν τελείωσε επέστρεψε στην οικογένεια του στο Τέξας, που ασχολούνταν με πετρέλαια.

Η πρώτη του δουλειά ήταν σε διυλιστήριο που ανήκε σε φίλο του πατέρα του και έβγαζε 375 δολάρια το μήνα που σε σημερινά χρήματα αντιστοιχούν σε 3.748 δολάρια το μήνα.

Η δουλειά του υπαλλήλου δεν κράτησε πολύ. Το 1950 άνοιξε τη δική του πετρελαϊκή επιχείρησε με ένα φίλο του. Αργότερα συγχωνεύθηκε με την Zapata Petroleum όπου ο Μπους έγινε Πρόεδρος σε μία από τις θυγατρικές.