Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την κατάσταση στις φυλακές της Αιγύπτου δέκα χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη, αναφέρει το ΑΠΕ.
Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται επί μήνες ή χρόνια σε συχνά απάνθρωπες συνθήκες σε υπερπλήρεις φυλακές, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι κρατούμενοι λαμβάνουν ανθυγιεινό φαγητό, μένουν στο σκοτάδι, σε κελιά με κακό εξαερισμό με λίγο ή καθόλου φρέσκο αέρα και σε ακατάλληλες συνθήκες με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και τουαλέτες.
Η ανεπαρκής ιατρική περίθαλψη προκαλεί ανώφελα δεινά στους κρατούμενους και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί και στον θάνατό τους, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
Η επικοινωνία των κρατούμενων με τους συγγενείς τους είναι πολύ περιορισμένη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τους απαγορεύεται εντελώς, με την έκθεση της ΜΚΟ να αναφέρει ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν έχουν κάποια ενιαία στρατηγική για την αποτροπή της μετάδοσης του κορονοϊού στις φυλακές.
Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει τις εμπειρίες 67 ατόμων υπό κράτηση, 10 από τα οποία πέθαναν στη φυλακή, ενώ άλλα δύο λίγο μετά την αποφυλάκισή τους το 2019 και το 2020.
Η έρευνα της ΜΚΟ διεξήχθη κυρίως από τον Φεβρουάριο ως τον Νοέμβριο του 2020 και επικεντρώθηκε σε 16 σωφρονιστικά καταστήματα.
Η Διεθνής Αμνηστία συγκέντρωσε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι οι σωφρονιστικές αρχές «στοχοθετούν κρατούμενους που επικρίνουν το καθεστώς και τους στερούν φαγητό ή οικογενειακές επισκέψεις», κατήγγειλε ο Μάρκους Μπέεκο, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 114.000 άνθρωποι κρατούνται στις φυλακές της Αιγύπτου.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απορρίπτει τις καταγγελίες για βασανιστήρια και κακές συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές της χώρας. Ο κρατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Al Ahram έκανε λόγο για [αρνητικές φήμες].
Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών μετέδωσε ένα βίντεο από τη διαβόητη φυλακή Τόραχ στο Κάιρο, στο οποίο εμφανίζονται κρατούμενοι να δέχονται υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα, να διαβάζουν, να ζωγραφίζουν ή να μαγειρεύουν.