Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού, κατηγόρησε την κυβέρνηση Αναστασιάδη για «αδυναμία να ανταποκριθεί στα όσα δεσμεύθηκε στο λαό» και προειδοποίησε ότι «η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει».
Σε ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το κοινωνικό κόστος, λόγω των αποφάσεων Αναστασιάδη-Eurogroup, το Μάρτιο του 2013, είναι «ασήκωτο για το λαό».
Επίσης, άσκησε κριτική σε μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, λέγοντας ότι καλλιεργούν την υποταγή στην τρόικα, με στόχο να αφανίσουν κάθε προοπτική αντίστασης στις πολιτικές που ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο και ρημάζουν τα κοινωνικά και εργατικά κεκτημένα, αλλά και για να πείσουν πως για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Για το Κυπριακό, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του τοποθετείται με κριτική προσέγγιση, έναντι των κυβερνητικών χειρισμών, αλλά, ταυτόχρονα, χωρίς διάθεση για συμβιβασμούς με όλους όσοι θέλουν να καταπνίξουν κάθε ευκαιρία για λύση.
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι, υπό τις περιστάσεις, το αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί ικανοποιητικό για το ΑΚΕΛ. Όπως ανέφερε, το αποτέλεσμα του 27%, κινήθηκε ποσοστιαία ελαφρώς πιο πάνω από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών του 2013 και σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να παραγραφεί το γεγονός της υποχώρησης της εκλογικής δύναμης του ΑΚΕΛ συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2009 και με τις βουλευτικές εκλογές του 2011,όπως δεν μπορεί να παραγραφεί και η μεγάλη απώλεια ψήφων σε απόλυτους αριθμούς.
Σε σχέση με το μέλλον του κόμματος ο κ. Κυπριανού είπε πως το Πολιτικό Γραφείο έχει ήδη αποφασίσει να εκπονήσει τη στρατηγική και τακτική του κόμματος για τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέροντας πως το σχετικό κείμενο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το φθινόπωρο για να συζητηθεί και αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Πρώτος του σταθμός, συνέχισε, θα είναι το Συνέδριο του ΑΚΕΛ, που θα συνέλθει το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τελικός, οι βουλευτικές εκλογές του 2016.
Αναφορικά με τις ενδεχόμενες συνεργασίες ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρέπει η όποια συνεργασία να έχει ξεκάθαρη πολιτική βάση και να στηρίζεται σε όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένο περίγραμμα θέσεων και ότι πρέπει να βασίζεται στη συναίνεση των συνεργαζόμενων δυνάμεων για καταρτισμό ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, δεδομένων των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο. «Ούτε συναισθηματισμοί λοιπόν, ούτε παζάρια, ούτε νερό στο μύλο της προσωπικής και κομματικής φιλοδοξίας του οποιουδήποτε», είπε.